Strony

wtorek, 31 lipca 2012

Frittata warzywna

Frittata to bardzo pyszne danie podobne do omletu. Do jej wykonania nie trzeba dużo składników, a jest bardzo pożywna. Można ją jeść od razu po zdjęciu z patelni ale również bardzo dobrze smakuje na zimno. Idealnie nadaje się jako prowiant na przykład na górskie wycieczki czy na wypad nad wodę. Do zrobienia frittaty można właściwie wykorzystać składniki, które najbardziej lubimy. Moja dzisiejsza wersja jest warzywna, podana z sosem jogurtowo- czosnkowym.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 4-5 krążków kabaczka
  • 1 duży pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 1 ugotowany ziemniak (został z obiadku :) )
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki oregano
  • 3 plasterki sera
Składniki na sos czosnkowy
  • pół szklanki gęstego jogurtu 
  • sól pieprz do smaku
  • ząbek czosnku
  • szczypta bazylii
  1. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną dużą patelnię. Smażymy aż się lekko zarumieni. Kabaczek oraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Kilka minut smażymy. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do reszty składników. Wszystko razem kilka minut podsmażamy i zmniejszamy ogień.
  2. Jajka rozbijamy i lekko ubijamy. Doprawiamy je solą i pieprzem.
  3. Podsmażone składniki rozkładamy równomiernie na patelni, posypujemy je oregano oraz układamy na nie ser.
  4. Jajka  wylewamy równomiernie na patelnię i przykrywamy pokrywą. Czekamy kilka minut aż jajko się zetnie.
  5. W między czasie przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Frittatę ściągamy powoli z patelni na duży talerz i kroimy w trójkąty jak pizzę. Podajemy z sosem.




Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych

niedziela, 29 lipca 2012

Kasza manna z mlekiem

Kasza manna na mleku jest to jedno z moich dań z dzieciństwa. Można ją podać z ulubionymi owocami, masełkiem, cynamonem i cukrem. Danie to kojarzy mi się z czymś lekkim, słodkim i smacznym. Ma dużo witamin i na pewno doda nam dużo energii. 



Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki kaszy mannej
  • cukier wg uznania
  • szczypta cynamonu
  • owoce wg uznania
  • łyżka roztopionego masła
  1. Mleko przelać do garnka i gdy zacznie się gotować zmniejszyć ogień, powoli wsypywać kasze manną ciągle mieszając by nie powstały grudki. Gotować tak ok 5 minut aż kasza zgęstnieje
  2. Gotową kaszę przelać do miseczki bądź szklanki, udekorować owocami, posypać cukrem i polać masełkiem. Na końcu wszystko posypać cynamonem. 
Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych

piątek, 27 lipca 2012

ABC przypraw - chili

Każdy z nas do swoich dań dodaje różnych przypraw aby urozmaicić smak swojej potrawy. Postanowiłam, że raz w tygodniu poświęcę post na temat przypraw. 

Dziś prześwietlę przyprawę CHILI.


Chili zostało odkryte wraz z nowym lądem przez Krzysztofa Kolumba w 1482 r. Od tego czasu bije rekordy popularności na całym świecie. 


ZASTOSOWANIE: W kuchni chili nie ma sobie równych - daleko w tyle wyłania się pieprz ustępując chili stopniem ostrości. Przyprawa ta dominuje głównie w kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej. Jest dodawana do mięs duszonych z fasola i papryką. Idealnie nadaje się do gulaszów, czy paprykarza oraz ... gorącej czekolady. 
RADA: Chili nie należy wsypywać na rozgrzany olej, ponieważ zacznie się karmelizować i doda potrawie goryczy.


WŁAŚCIWOŚCI: Chili jest przyprawą, która wytwarza endorfiny uśmierzające ból. Jest bardzo zdrową przyprawą - zawiera witaminy C, A, B1, B2. Dodatkowo przyprawa uznawana jest za afrodyzjak.


A TO CIEKAWE: Pewna grupa Indian meksykańskich do dziś czci bogów chili, którzy według Indian opiekują się uprawą ostrej papryki.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych


środa, 25 lipca 2012

Gofry z bitą śmietaną i owocami

Gofry - chyba nie ma nic pyszniejszego. Pasują zarówno na śniadanie, podwieczorek, kolację czy smakołyk do kawy. Mogą być podawane z różnymi dodatkami. Ja dziś przygotowałam najprostsze gofry czyli z bitą śmietaną i owocami. 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka maślanki
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dwa jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  1. Do miski wlać mleko, maślankę i olej. Dodać mąkę, proszek, sodę i sól. Dokładnie wymieszać. Dodać żółtka. Białka oddzielnie ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Delikatnie wszystko połączyć.
  2. Gofrownicę nagrzać i piec gofry.
  3. Gotowe gofry kładziemy na kratce aby ostygły. Polewamy bitą śmietaną i układamy na nie ulubione owoce. 






Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych

poniedziałek, 23 lipca 2012

Sałatka ogórkowa do zimowej spiżarni

Pewnie wielu z nas zastanawiało się już czym uzupełnić domowe spiżarnie na zimowe dni. Ja postanowiłam przygotować sałatkę z ogórków. Jej zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Przygotowane w ten sposób ogórki idealnie pasują do obiadu.



Składniki:


  • 2 kg zielonych ogórków
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 szklanki oliwy lub oleju
  • 0,5 szklanki octu
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu czarnego



  1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub w piórka. Pietruszkę drobno posiekać. Ogórki, cebulę, pietruszkę łączymy razem w misce. Dodajemy sól, mieszamy i pozostawiamy na ok. 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy sałatkę.
  2. Po upływie 3 godzin do warzyw dodajemy olej, ocet, cukier i pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy. 
  3. Niewielkie słoiki napełniamy przygotowaną sałatką i szczelnie zakręcamy. Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 15-20 minut.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych


piątek, 20 lipca 2012

Pomidory z jogurtem

Pomidory pasują do sałatek, makaronu, kanapek, pizzy i można tak jeszcze wiele wymieniać. Ja postanowiłam wykorzystać je w bardzo prosty sposób - po prostu z jogurtem.
To danie pasuje zarówna na śniadanie czy na kolację. Jest lekkie i zdrowe. Pomidorów jest teraz mnóstwo w każdym warzywniaku więc trzeba je wykorzystywać do wielu dań. 





Składniki na dwie porcje:
  • 2 pomidory
  • duży jogurt
  • pół małej cebuli
  • pół łyżeczki oregano ( na jedną porcję )
  • sól wg uznania
  • pieprz wg uznania
  1. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Do miski wrzucamy pomidory i cebulę. Zalewamy wszystko jogurtem. Dodajemy przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  3. Smakują najlepiej ze świeżym pieczywem z masłem. 






Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych

środa, 18 lipca 2012

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

Gdy nie macie za dużo czasu na przygotowanie obiadu lub gdy nie chce się Wam stać w kuchni w upalne dni polecam zaserwować makaron ze szpinakiem. Danie przygotujemy błyskawicznie. Jest zdrowe i pożywne. Koniecznie spróbujcie.






Składniki:
  • paczka szpinaku mrożonego
  • paczka makaronu np. muszelki
  • 3 ząbki czosnku
  • kostka sera pleśniowego
  • łyżeczka wegety
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • odrobina oliwy
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy szpinak i dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek. Całość mieszamy i kilka minut dusimy. Dodajemy przyprawy i pokrojony ser. Mieszamy tak długo aż ser się roztopi. 
  3. Do szpinaku wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Można podawać z pomidorem.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.


poniedziałek, 16 lipca 2012

Kruchy placek z malinami z pianką

Sezon na maliny powoli się kończy więc postanowiłam je jeszcze wykorzystać w mojej kuchni. W książce kucharskiej wygrzebałam ciekawy i prosty przepis na placek z malinami. Trochę go przekształciłam i zrobiłam po swojemu. Efekt był całkiem smaczny, a zapach malin unosił się w kuchni przez kilka godzin. 






Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki malin
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru do ubicia piany z białek
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  1. Mąkę mieszamy z miękkim tłuszczem. Żółtka ucieramy z cukrem na puch i dodajemy do mąki. Ciasto szybko zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
  2. Wychłodzone ciasto rozkładamy na formę wysmarowaną tłuszczem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min (aż ciasto nabierze złocistego koloru) w temp. 180 stopni C.
  3. Upieczony placek wyjmujemy z piekarnika. Wykładamy na nim maliny i odrobinę posypujemy je cukrem.
  4. Ubijamy z białek i cukru pianę i przykrywamy nią maliny.
  5. Ciasto wstawiamy ponownie do niezbyt gorącego piekarnika (120 stopni C) i pieczemy, aż piana się lekko zarumieni.
 Upieczone ciasto możemy podawać na ciepło z lodami lub na zimno. W obu wersjach smakuje wyśmienicie.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.


niedziela, 15 lipca 2012

Kuchnia portugalska

Portugalia jest krajem, który naprawdę warto zwiedzić. Są już wakacje, a Ci, którzy zastanawiają gdzie w tym roku mają spędzić swój wymarzony urlop powinni wziąć pod uwagę właśnie ten przepiękny kraj.


Klify w Portugalii




Portugalskie wybrzeże nazywane jest rajem dla miłośników ryb i owoców morza. Dania w Portugalii nie są może zbyt wyrafinowane, ale za to przyrządzone są ze zdrowych i naturalnych składników.


Na śniadanie serwuje się kawę i pieczywo. Lunch podaje się od 13 do15, a obiad między 19 a 22. W południowej części tego słonecznego kraju warto spróbować ameijos na cataplana, sycący gulasz z małż, pikantnej kiełbasy i szynki serwowanego w naczyniu podobnym do woka. Portugalczycy prócz ryb uwielbiają grillowane mięso, głównie kurczak podawany z ostrym sosem, wieprzowinę z małżami oraz szynkę podsuszoną na powietrzu. Do swoich dań obiadowych serwują gotowane ziemniaki oraz warzywa. Brzmi to banalnie, ale ich warzywa są hodowane na miejscu, bez żadnych chemikali dzięki czemu są soczyste i aromatyczne- naprawdę smakują inaczej.
Na domowym obiedzie nie brakuje oczywiście zup. Są one bardzo sycące. Składają się z  ziemniaków i kapusty. W północnej części Portugalii warto spróbować zupy z kasztanami do której serwuje się chleb kukurydziany.
O owocach chyba nie trzeba dużo mówić - są pachnące słońcem i bardzo soczyste.
Będąc w tym przepięknym kraju warto spróbować lokalnych serów, które są miękkie i zrobionym z koziego lub owczego mleka
Po portugalskim obiedzie warto zostawić trochę miejsca na deser. Do najsmaczniejszych trzeba zaliczyć babeczki z kremem budyniowym, sernik, przepyszny krem karmelowy oraz pachnące ciasto migdałowe.
W Portugalii do dań serwowane jest wino lub piwo. Portugalskie wina są przepyszne. Wino stołowe jest smaczne i bardzo tanie. Jego smak cudownie orzeźwia latem i świetnie pasuje do ryb.
Winnice portugalskie

Po długim leniuchowaniu na słonecznej plaży, świeże owoce morza prosto z Atlantyku i butelka chłodzonego wina to idealny zestaw na lekki lunch.
Co tu dużo pisać, Portugalię trzeba po prostu zwiedzić i posmakować.







Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.




sobota, 14 lipca 2012

Ciasteczka z płatków owsianych

Dziś mając chwilę czasu postanowiłam upiec ciasteczka owsiane. Są bardzo zdrowe i równie pyszne. Upieczenie ich zajmuje dosłownie pół godziny i znikają z talerza jeszcze szybciej. Mnie najbardziej smakują jak są jeszcze ciepłe. Nie muszę chyba wspominać, że w płatkach owsianych jest bardzo dużo błonnika, witaminy E, B1, B6 oraz magnez. Samo zdrowie.



Składniki: 
  • 100g masła lub margaryny lub pół na pół
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka rodzynek lub innych bakalii wg upodobań
  • 4 łyżki kokosu
  1. Masło utrzeć z jajkiem, dodać cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. 
  2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, płatki owsiane, rodzynki, kokos, orzechy. Wszystko wymieszać łyżką. Uformować kulę i włożyć na ok. 30 minut do zamrażalnika.
  3. Blachę posmarować margaryną i wyłożyć pergaminem.
  4. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze. Kulki dociskamy widelcem by powstały placki.
  5. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C, aż się zarumienią.










Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

piątek, 13 lipca 2012

Ciasto z czereśniami pod kruszonką

Proste ciasto z czereśniami pod chrupiącą kruszonką i puszystą pianą z białek. Ja wykorzystałam czereśnie z kompotu i te prosto z drzewa. Smaczne będzie również z innymi owocami np. śliwkami.





Składniki:
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 185 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 0,5 kg czereśni ( ja dałam słoik czereśni)
na kruszonkę:
  • 185 g mąki
  • 100 g cukru
  • 110 g margaryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
na pianę z białek:
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i pokrojoną w kostkę margarynę. Dodajemy żółtka i śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy go w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni C. Blachę lub formę do tarty smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy nim formę aż po brzegi. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut aż się lekko zarumieni. Wyciągamy i studzimy.
  3. Z czereśni pozbywamy się pestek. Wykładamy je na ostudzone ciasto. Teraz robimy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem. Margarynę roztopić i mocno podgrzać. Zalać nią mąkę i dobrze wymieszać. Pianę z białek ubijamy z solą i cukrem na puszystą pianę.
  4. Na czereśnie wykładamy pianę z białek, a na nią układamy kruszonkę. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.




Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

czwartek, 12 lipca 2012

Gołąbki z sosem pomidorowym

Sezon na młodą i słodką kapustę już się rozpoczął. Postanowiłam nie tracić czasu i bez namysłu przyrządziłam gołąbki. Idealnie pasują na obiad z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. 



Składniki na gołąbki:
  • 1 główka kapusty
  • 20 dkg wieprzowiny bez kości np. łopatki
  • 1 i 1/2 woreczka ryżu
  • 1  cebula
  • sól, pieprz
Składniki na sos pomidorowy:
  • 0,5 l zagotowanej wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżka mąki
  • 1,5 łyżka śmietany
  • sól, pieprz
  1. Zagotować wodę w dużym garnku. Kapustę opłukać i wyciąć głąb u nasady. Główkę kapusty włożyć do wrzątku i gotować tak długo aż będzie miękka.  Gdy już będzie gotować wyłożyć na cedzak by ostygła.
  2. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Zmielone mięso ugotować. Cebulę podsmażyć na margarynie. Ryż połączyć z mięsem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Miękką kapustę obieramy delikatnie z liści by ich nie uszkodzić. W każdym liściu usuwamy nerw liściowy, by łatwiej nam się zwijały gołąbki. Na środek każdego liścia nakładamy nadzienie. Zginamy dwa boki liścia i zwijamy w rulonik. Na dno rondla, w którym rozpuściliśmy margarynę układamy liście kapusty, a na nich jeden obok drugiego (ciasno)  zwinięte gołąbki. Co jakiś czas podlewamy gołąbki odrobiną wody aby się nie przypaliły. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ok 1 godzinę.
  4. Do wrzątku wrzucamy kostkę rosołową, gotujemy aż się rozpuści. Dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy. Mąkę ze śmietaną mieszamy z 1/4 szklanki wody. Wlewamy do bulionu z przecierem. Dokładnie mieszamy by nie powstały grudki. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Gołąbki polewamy sosem pomidorowym.
Gotujemy kapustę i usuwamy "głąb"

Na obrane liście nakładamy farsz

Zginamy dwa boki liścia
Zwijamy w rulon

Zwijamy w rulon
Gołąbki układamy ciasno jeden obok drugiego w garnku wyłożonym liśćmi kapusty



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

wtorek, 10 lipca 2012

Koktajl truskawkowy

Chociaż sezon na truskawki się już skończył to można je jeszcze spotkać na targu lub wykorzystać truskawki zamrożone bądź z kompotu. Koktajl truskawkowy na pewno nas orzeźwi w ten upalny dzień.




Składniki:

  • 2 szklanka truskawek
  • 2 szklanki kefiru
  • 2 łyżeczki cukru lub miodu
  • kostki lodu według uznania
  1. Do robota wrzucamy truskawki, kefir, cukier oraz kostki lodu. Wszystko razem miksujemy.
  2. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek i dekorujemy truskawkami. 



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

poniedziałek, 9 lipca 2012

Sernik z czarną kruszonką

Najlepszy i najprostszy sernik na popołudniową kawę. Niespodziewani goście na pewno będą zachwyceni jego smakiem. Jeśli macie ochotę na pyszny sernik sięgnijcie po ten przepis.





Składniki:
na ciasto:
  • 40 dkg mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 20 dkg roztopionej margaryny
na ser:
  • 1 kg sera ( może być twaróg kupiony w wiaderku, lub ser mielony co najmniej dwa razy)
  • 3 żółtka
  • piana z białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki roztopionej margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka grysiku
  • paczka cukru waniliowego
  • 40 dkg cukru
  • rodzynki lub brzoskwinie wg uznania
  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtko, śmietanę i ostudzoną margarynę. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie mniej więcej tej samej wielkości kule. Wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut.
  2. Twaróg mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka. margarynę lub masło i pianę z białek. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy grysik, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy rodzynki.
  3. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Kule wyjmujemy z zamrażalki. Jedną z nich trzemy na tarce o największych "oczka" na blachę. Na ciasto wykładamy masę serową. Następnie drugą kulę trzemy na sernik.
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni. Pieczemy ok 40 minut.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

niedziela, 8 lipca 2012

Zupa koperkowa


Lato w pełni zawitało w naszej kuchni. Dziś przedstawię Wam przepis na pyszną zupę koperkową. Na pewno zachwyci podniebienie każdego domownika. 

Składniki:
  • wywar z kości na 1 1/2 l wody
  • 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę (można zetrzeć ją na tarce)
  • 2 pęczki koperku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  1. Gotujemy wywar z kości. Dodajemy ziemniaki i marchewkę. Gotujemy do miękkości warzyw.
  2. Siekamy koperek i dodajemy do wywaru. Zostawiamy trochę koperku do posypania zupy.
  3. Odlewamy pół szklanki wywaru, gdy ostygnie dodajemy mąkę i śmietanę, dokładnie mieszamy by nie powstały grudki. Wlewamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Zupę podajemy posypaną koperkiem.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.




sobota, 7 lipca 2012

Czas na przyjęcie


Przyjęcie wymaga odpowiedniego otoczenia i atmosfery. Wystarczy niewiele, by nadać posiłkom piękną oprawę.
Przyjmowanie gości powinno być przyjemnością, a nie obowiązkiem. Żeby uniknąć paniki należy wszystko rozsądnie przemyśleć i zaplanować. Najlepiej podać potrawy różnorodnych smakach i jednocześnie proste w przygotowaniu. Cała sztuka udanego przyjęcia polega na starannym podaniu i udekorowaniu potraw.
Przedstawię parę sposobów by dodać uroku temu, co podajemy.Zacznijmy od dekorowania stołu przy którym zasiądą nasi goście.
  • w sposób subtelny - biały obrus, który każda z nas ma w domu zestawiamy z jasnymi kolorami, kompozycji kwiatowej, świec i kompletów serwetek. 


  • w sposób nastrojowy - ton w ton, np. odcienie żółci lub zieleni w lecie, niebieskiego gdy podajemy potrawy z ryb, czerwony, gdy przygotowujemy romantyczną kolację.
                        



  • wymyślne dekoracje - do dań rybnych pasują muszle, w porze letniej kompozycje z warzyw i owoców, jesienią można zastosować kompozycje z runa leśnego. Masz ochotę na morze? Przykryj stół turkusowo-niebieskim obrusem lub papierem, na wierzchu ułóż małe wysepki z piasku i muszelek,  (większość z nas będąc nad morzem przywozi do domu muszelki znalezione na spacerze wzdłuż plaży), do tego dobrze pasują szklane miski z "morskim dnem" i pływającymi świecami. 





Kilka rad na koniec:
  • pamiętajcie w prostocie siła! 
  • im mniej tym lepiej
  • wazony z kwiatami powinny być niskie by nie zasłaniały gości siedzących na przeciw siebie
  • nie trzeba dużo pieniędzy aby udekorować nasz stół na domowe przyjęcie, spróbujmy wykorzystać rzeczy, które posiadamy w domu

Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.