Strony

środa, 27 lutego 2013

Sałatka z zupek chińskich

Dziś mam dla Was propozycję na ciekawą sałatkę. Całkiem dobrze smakuje, jest bardzo prosta w wykonaniu i ładnie pachnie przyprawami. 



Składniki:
  • 2 paczki zupek chińskich (1 ostra, 1 łagodna)
  • 1 papryka
  • puszka kukurydzy
  • kawałek żółtego sera (około 20 dkg)
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz
  • majonez
Wykonanie:
  1. Zupki chińskie kruszymy i wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy. Zalewamy je około 1l wody. Po 3-4 minutach makaron odcedzamy, aż cała woda odcieknie. Paprykę kroimy w bardzo małą kostkę. Ogórki i ser kroimy w drobną kostkę. Paprykę, ogórki, ser i odsączoną kukurydzę dodajemy do makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem - sałatka powinna mieć ostry smak. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu. 
  2. Odstawiamy sałatkę na kilka godzin w zimne miejsce by składniki się przegryzły.



poniedziałek, 25 lutego 2013

Tort z Linzu

Dziś kolejne słodkości. W taką pogodę trzeba sobie jakoś umilać dzień. Torcik może wygląda bardzo prosto i niepozornie ale naprawdę bardzo smakuje. 


Składniki:
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 1 szklanka migdałów sparzonych i obranych ze skórki (150g)
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4/5 kostki masła (180g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 1/3 szklanki dżemu malinowego
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
  1. Mielimy orzechy i migdały na drobny proszek. W misce mieszamy mąkę z cynamonem, proszkiem i solą. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na blado żółtą masę i dodajemy żółtko. Do masy małymi porcjami dodajemy składniki suche i orzechy. Dzielimy ciasto na dwie równie części. Jedną z nich wykładamy dno tortownicy razem z bokami do ok 2 cm (o średnicy ok 23 cm wyłożonej pergaminem). Drugą część rozwałkujemy na okrągły placek o średnicy 30 cm i pozostawiamy na 30 minut w chłodnym miejscu. 
  2. Rozprowadzamy dżem na cieście w tortownicy. Z drugiego koła kroimy paski o szerokości 2 cm i rozkładamy je w kratkę na powierzchnię dżemu. Wstawiamy tortownicę do lodówki na 30 minut. 
  3. Pieczemy ciasto w 180 stopniach C przez około 35-40 minut aż zarumieni się na złoty kolor. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

poniedziałek, 11 lutego 2013

Ciasto na herbatnikowo-bakaliowym spodzie

Jeśli lubicie proste i szybkie desery bez pieczenia to spodoba Wam się ten przepis. Bardzo smaczne i na pewno każdemu się uda. 





Składniki na spód:

  • 20 dkg herbatników maślanych pełnoziarnistych
  • 150 g masła
  • 10 dkg cukru
  • 1 jajko
  • 10 dkg kokosu
  • 5 dkg orzechów włoskich
  • 5 dkg rodzynek
składniki na masę:
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 torebki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mleka
  • 7 dkg masła
  • 20 dkg cukru pudru
  • 2 serki homogenizowane naturalne (2 x 140 g)
  • sok z jednej małej cytryny
  1. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy, cukier, cukier waniliowy, kakao i roztrzepane jajko. Wszystkie składniki łączymy  i podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Herbatniki i orzechy rozdrabniamy w blenderze i wrzucamy do masy. Dodajemy również wiórki kokosowe, rodzynki i mieszamy. Gotową i jeszcze ciepłą masę rozkładamy na dno tortownicy i lekko dociskamy. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzamy. W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy wszystkie składniki. Masę lekko studzimy. Następnie dodajemy serki oraz żelatynę. Gotową masę wykładamy na ciasto w tortownicy. Schładzamy w lodówce, aż masa stężeje.
  3. Na masę możemy zrobić polewę czekoladową. Trzy kostki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej w 2 łyżkach mleka. Gotową polewą dekorujemy ciasto.




*Przepis pochodzi ze strony www.stylowi.pl