Strony

czwartek, 1 listopada 2012

Pyszne placki po węgiersku

Placki po węgiersku to bardzo dobry pomysł na obiad. Ich przygotowanie jest trochę pracochłonne, ale zapachy, które będą unosiły się w kuchni i w całym naszym domu przyciągną wszystkich głodomorów i na pewno zaspokoją ich głód.




Składniki na placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
Składniki na farsz:
  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 1/2 cebuli
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 łyżka mąki 
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1/3 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • jogurt naturalny
  1. Ziemniaki ścieramy na tarce i odciskamy je z wody. Lekko solimy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i dwa jajka. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę. Smażymy duże placki na oleju.
  2. Mięso kroimy w kostkę i posypujemy solą i pieprzem. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cebulę z pieczarkami lekko podsmażamy. Dodajemy mięso, liść laurowy i ziele angielskie, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem.
  3. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy koncentrat. Mąkę mieszamy z 1/3 szklani wody i wlewamy do mięsa. Gotujemy, aż farsz będzie gęsty. Dodajemy oregano i paprykę.
  4. Usmażone placki kładziemy na talerz. Połowę placka polewamy gulaszem i zwijamy placek na pół. Na górze kładziemy łyżkę jogurtu naturalnego.
Gotujemy farsz na placki węgierskie

Smażymy duże placki

Na połowie placka układamy farsz

Składamy placek na pół

Polewamy jogurtem naturalnym

Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

1 komentarz: