Składniki na placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 1/2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
Składniki na farsz:
- 1 kg wołowiny bez kości
- 1/2 cebuli
- 30 dkg pieczarek
- 1 łyżka mąki
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 1/3 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki oregano
- ziele angielskie
- liść laurowy
- jogurt naturalny
- Ziemniaki ścieramy na tarce i odciskamy je z wody. Lekko solimy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i dwa jajka. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę. Smażymy duże placki na oleju.
- Mięso kroimy w kostkę i posypujemy solą i pieprzem. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cebulę z pieczarkami lekko podsmażamy. Dodajemy mięso, liść laurowy i ziele angielskie, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem.
- Gdy mięso będzie miękkie dodajemy koncentrat. Mąkę mieszamy z 1/3 szklani wody i wlewamy do mięsa. Gotujemy, aż farsz będzie gęsty. Dodajemy oregano i paprykę.
- Usmażone placki kładziemy na talerz. Połowę placka polewamy gulaszem i zwijamy placek na pół. Na górze kładziemy łyżkę jogurtu naturalnego.
Gotujemy farsz na placki węgierskie |
Smażymy duże placki |
Na połowie placka układamy farsz |
Składamy placek na pół |
Polewamy jogurtem naturalnym
Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.
|
uwielbiam tak podane placki! pycha!
OdpowiedzUsuń