Strony

sobota, 27 października 2012

Zapiekany ryż z jabłkami

Dziś przepis na proste, lekkie i pyszne danie. Smakuje i pachnie wyśmienicie. Ryż plus jabłko to samo zdrowie. Na pewno wszystkim domownikom, a przede wszystkim dzieciom zasmakuje. 



Składniki:

  • 4 paczki ryżu
  • 9-10 średniej wielkości jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki masła
  1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  2. Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy sok.
  3. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem rozkładamy jedną paczkę ryżu. Na wierzch rozkładamy jabłka, które posypujemy cukrem i cynamonem oraz kładziemy łyżę masła. Rozkładamy drugą paczkę ryżu, jabłka, cynamon, cukier i masło. Czynność powtarzamy tak długo, aż wszystkie składniki zostaną rozłożone w naczyniu. Ostatnia część ryżu i masła powinna być na wierzchu.
  4. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekamy około 20 minut.


Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

1 komentarz: