Składniki:
- 4 paczki ryżu
- 9-10 średniej wielkości jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- 1-2 łyżki cukru
- 3-4 łyżki masła
- Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy sok.
- Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem rozkładamy jedną paczkę ryżu. Na wierzch rozkładamy jabłka, które posypujemy cukrem i cynamonem oraz kładziemy łyżę masła. Rozkładamy drugą paczkę ryżu, jabłka, cynamon, cukier i masło. Czynność powtarzamy tak długo, aż wszystkie składniki zostaną rozłożone w naczyniu. Ostatnia część ryżu i masła powinna być na wierzchu.
- Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekamy około 20 minut.
Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.
jej, uwielbiam to danie! :))
OdpowiedzUsuń