Strony

piątek, 21 grudnia 2012

Opiekana tilapia w zalewie

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Opiekana tilapia w zalewie octowej idealnie pasuje obok karpia na wigilijny stół. Równie dobrze możemy ją przygotować na imprezę sylwestrową lub na obiad w codziennym dniu. W ten sposób można również przygotować inny rodzaj ryb na przykład filet z mintaja czy dorsza.



Składniki:
  • 1/2 kg mrożonego filetu z tilapii
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sól
na zalewę:
  • 4 i 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 5-6 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 cebula
  1. Rozmrożoną rybę lekko solimy, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Upieczoną rybę układamy w naczyniu.
  2. Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, sól, liść laurowy i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do zagotowanej zalewy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Tilapię zalewamy zalewą i odstawiamy na minimum 3 dni do chłodnego miejsca.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

2 komentarze:

  1. chyba jest błąd ,bo jest w przepisie 2 razy woda ,a nie ma octu,podejrzewam ,ze ta szklanka wody to ma być ocet

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dziękuję za informację, przepis już poprawiłam :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń