Strony

niedziela, 10 marca 2013

Lasagne ze szpinakiem z sosem pomidorowym pod beszamelem

Makaron jest smaczny, sycący i niedrogi. Z dodatkiem pomidorów, sera i szpinaku będzie smakował jak w prawdziwej włoskiej restauracji.





Składniki:

  • około 18 płatów makaronu lasagne
  • około 6 dużych plastrów sera żółtego lub 2 mozzarelle
składniki na masę szpinakową:
  • 600 g szpinaku mrożonego
  • 2 serki topione
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
składniki na sos pomidorowy:
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki oregano i bazylii
składniki na sos beszamelowy:
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 1/3 kostki masła
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  1. Najpierw zrobimy sos pomidorowy. Posiekaną cebulę podsmażamy na łyżce oleju. Po chwili dodajemy posiekany czosnek. Wrzucamy pomidory z puszki. Przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, aż pomidory zmiękną. 
  2. Na drugiej patelni przygotowujemy szpinak. Wrzucamy go na rozgrzany olej. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, serki topione, Vegetę, sól i pieprz. Chwilę gotujemy, aż ser się połączy ze szpinakiem.
  3. Czas na beszamel. Do garnka wlewamy mleko, wrzucamy pieprz i liście laurowe. Podgrzewamy. Masło stapiamy w garnku i dodajemy mąkę. Powoli dolewamy do masła mleko cały czas mieszając aż sos będzie gęsty. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do osolonej wody z odrobiną oleju wrzucamy na minutę makaron (najlepiej po 1 sztuce by się płaty nie skleiły). Do naczynia żaroodpornego lub do do średniej blachy wysmarowanej margaryną wlewamy 2/3 beszamelu. Układamy połowę makaronu, następnie większą połowę szpinaku i połowę sosu pomidorowego. Na sos układamy drugą część makaronu, resztę sosu beszamelowego, znowu szpinak i na górę sos pomidorowy. 
  5. Wszystko wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyciągamy blaszkę i wykładamy ser. Znowu wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15 minut. Po tym czasie lasagne są gotowe.

2 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis, w najbliższym czasie wykorzystam, aczkolwiek kiedyś jadłam lasagne ze szpinakiem i sosem pomidorowym, gdzie dodatkowo ukrywał się beszamel. Było pyszne, dlatego szukałam ciekawego przepisu na ową potrawę, jeszcze raz dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis bardzo smaczne naprawdę polecam ''niebo w gębie''

    OdpowiedzUsuń