Składniki:
- około 18 płatów makaronu lasagne
- około 6 dużych plastrów sera żółtego lub 2 mozzarelle
składniki na masę szpinakową:
- 600 g szpinaku mrożonego
- 2 serki topione
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka Vegety
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
składniki na sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sól i pieprz
- pół łyżeczki oregano i bazylii
składniki na sos beszamelowy:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka pieprzu
- 1/3 kostki masła
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- Najpierw zrobimy sos pomidorowy. Posiekaną cebulę podsmażamy na łyżce oleju. Po chwili dodajemy posiekany czosnek. Wrzucamy pomidory z puszki. Przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, aż pomidory zmiękną.
- Na drugiej patelni przygotowujemy szpinak. Wrzucamy go na rozgrzany olej. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, serki topione, Vegetę, sól i pieprz. Chwilę gotujemy, aż ser się połączy ze szpinakiem.
- Czas na beszamel. Do garnka wlewamy mleko, wrzucamy pieprz i liście laurowe. Podgrzewamy. Masło stapiamy w garnku i dodajemy mąkę. Powoli dolewamy do masła mleko cały czas mieszając aż sos będzie gęsty. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do osolonej wody z odrobiną oleju wrzucamy na minutę makaron (najlepiej po 1 sztuce by się płaty nie skleiły). Do naczynia żaroodpornego lub do do średniej blachy wysmarowanej margaryną wlewamy 2/3 beszamelu. Układamy połowę makaronu, następnie większą połowę szpinaku i połowę sosu pomidorowego. Na sos układamy drugą część makaronu, resztę sosu beszamelowego, znowu szpinak i na górę sos pomidorowy.
- Wszystko wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyciągamy blaszkę i wykładamy ser. Znowu wkładamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15 minut. Po tym czasie lasagne są gotowe.
Dziękuję za przepis, w najbliższym czasie wykorzystam, aczkolwiek kiedyś jadłam lasagne ze szpinakiem i sosem pomidorowym, gdzie dodatkowo ukrywał się beszamel. Było pyszne, dlatego szukałam ciekawego przepisu na ową potrawę, jeszcze raz dzięki :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis bardzo smaczne naprawdę polecam ''niebo w gębie''
OdpowiedzUsuń