Składniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru
- paczka cukru waniliowego
- sok malinowy
- 2 szczypty cynamonu
- 3 łyżeczki żelatyny
- Do garnka przelewamy mleko i śmietanę. Wszystko podgrzewamy i wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy aż cukier się rozpuści. W między czasie w 2 łyżkach wody mieszamy żelatynę i odstawiamy na ok 5 minut. Gdy mleko ze śmietaną się zagotuje wlewamy żelatynę i dokładnie łączymy składniki.
- Gotową masę przelewamy do małych filiżanek i odstawiamy na godzinę do chłodnego miejsca. Po godzinie wstawiamy filiżanki do lodówki na 4-5 godzin. Przykrywamy je folią by nasza Panna nie pochłonęła zapachów z lodówki.
- Po 4 godzinach wyciągamy filiżanki z lodówki i wkładamy na kilka sekund do gorącej wody, przekręcamy do góry dnem nad talerzykiem, aby nasz deser wysunął się z filiżanek. Polewamy sokiem malinowym i delektujemy się smakiem naszej Panny Cotty.
Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.
Delikatnie i kremowo ... pyszny deser :))
OdpowiedzUsuńaż wstyd się przyznać, że nigdy nie jadłam :D
OdpowiedzUsuń