Strony

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Panna Cotta po włosku oznacza "gotowana śmietana". Prosty ale za to przepyszny deser o aksamitnym smaku. Podany z sosem malinowym rozpływa się w ustach.



Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • paczka cukru waniliowego
  • sok malinowy
  • 2 szczypty cynamonu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  1. Do garnka przelewamy mleko i śmietanę. Wszystko podgrzewamy i wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy aż cukier się rozpuści. W między czasie w 2 łyżkach wody mieszamy żelatynę i odstawiamy na ok 5 minut. Gdy mleko ze śmietaną się zagotuje wlewamy żelatynę i dokładnie łączymy składniki. 
  2. Gotową masę przelewamy do małych filiżanek i odstawiamy na godzinę do chłodnego miejsca. Po godzinie wstawiamy filiżanki do lodówki na 4-5 godzin. Przykrywamy je folią by nasza Panna nie pochłonęła zapachów z lodówki. 
  3. Po 4 godzinach wyciągamy filiżanki z lodówki i wkładamy na kilka sekund do gorącej wody, przekręcamy do góry dnem nad talerzykiem, aby nasz deser wysunął się z filiżanek. Polewamy sokiem malinowym i delektujemy się smakiem naszej Panny Cotty.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

2 komentarze: