Strony

wtorek, 11 grudnia 2012

Świąteczne ciasteczka


Wpadłam w wir przedświątecznych przygotowań. W domu pojawiło się już parę świątecznych ozdób, a w kuchni powstały pierniczkowe ciasteczka. Uwielbiam ten czas.




Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 dkg miodu
  • 80 dkg orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • przyprawa do piernika
  • starta skórka z cytryny
  • foremki do ciastek
  1. Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika.
  2. Trzy jajka ubijamy z miodem przez 3 minuty.
  3. Orzechy drobno siekamy.
  4. Mąkę łączymy z orzechami, jajkami oraz skórką z cytryny. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 1 i 1/2 godziny. (Ciasto klei się do rąk, ale po wychłodzeniu będzie idealne do wyrabiania ciastek).
  5. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy ciasto o grubości ok. 1 cm i foremkami wycinamy ciasteczka.
  6. Jajko ubijamy.
  7. Ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej olejem, smarujemy je jajkiem o ozdabiamy orzechami lub kokosem.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 120 stopni C.
  9. Gdy ciasteczka ostygną przekładamy je do szczelnego pojemnika i odstawiamy w chłodne miejsce do świąt.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz