Wpadłam w wir przedświątecznych przygotowań. W domu pojawiło się już parę świątecznych ozdób, a w kuchni powstały pierniczkowe ciasteczka. Uwielbiam ten czas.
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 dkg miodu
- 80 dkg orzechów włoskich
- 4 jajka
- przyprawa do piernika
- starta skórka z cytryny
- foremki do ciastek
- Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika.
- Trzy jajka ubijamy z miodem przez 3 minuty.
- Orzechy drobno siekamy.
- Mąkę łączymy z orzechami, jajkami oraz skórką z cytryny. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki na 1 i 1/2 godziny. (Ciasto klei się do rąk, ale po wychłodzeniu będzie idealne do wyrabiania ciastek).
- Ciasto wyjmujemy z lodówki. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy ciasto o grubości ok. 1 cm i foremkami wycinamy ciasteczka.
- Jajko ubijamy.
- Ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej olejem, smarujemy je jajkiem o ozdabiamy orzechami lub kokosem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 120 stopni C.
- Gdy ciasteczka ostygną przekładamy je do szczelnego pojemnika i odstawiamy w chłodne miejsce do świąt.
Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz