Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżeczki proszki do pieczenia
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść orzechów włoskich
- 1 kg jabłek
- Jajka lekko ubijamy stopniowo dodając cukier. Margarynę topimy.
- Do ubitych jajek dodajemy powoli mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na koniec wlewamy margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Orzechy drobno siekamy.
- Masę wylewamy na blachę wysmarowaną margaryną i wyłożoną pergaminem. Rozkładamy jabłka i posypujemy je cynamonem. Na koniec jabłka posypujemy orzechami.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni C i pieczmy ok 30-40 minut.
Jabłka i orzechy w ciachu to..bajkowe połączenie:-)
OdpowiedzUsuńjabłka i orzechy - to zawsze tak świetnie smakuje!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, kojarzą mi się z jesienią;)
OdpowiedzUsuń