Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- kilka kropel olejku waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Jogurt łączymy z mąką. Dodajemy olej, cukier, olejek, proszek do pieczenia, sodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy trzy żółtka.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy.
- Pieczemy gofry i podajemy je z cukrem pudrem lub dżemem.
jogurtowe gofry? super! przepis zapisany!:)
OdpowiedzUsuńekstra! Na pewno spróbuję...
OdpowiedzUsuńEKSTRA! Uwielbiam gofry i jogurt - to musi być pyszne! Wychodzą wilgotne czy suche?
OdpowiedzUsuńwyszły mi trochę wilgotne
UsuńNigdy nie jadłam gofrów (wstyd przyznać). Wyglądają smakowicie;)
OdpowiedzUsuń