Strony

poniedziałek, 25 lutego 2013

Tort z Linzu

Dziś kolejne słodkości. W taką pogodę trzeba sobie jakoś umilać dzień. Torcik może wygląda bardzo prosto i niepozornie ale naprawdę bardzo smakuje. 


Składniki:
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 1 szklanka migdałów sparzonych i obranych ze skórki (150g)
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4/5 kostki masła (180g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 1/3 szklanki dżemu malinowego
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
  1. Mielimy orzechy i migdały na drobny proszek. W misce mieszamy mąkę z cynamonem, proszkiem i solą. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na blado żółtą masę i dodajemy żółtko. Do masy małymi porcjami dodajemy składniki suche i orzechy. Dzielimy ciasto na dwie równie części. Jedną z nich wykładamy dno tortownicy razem z bokami do ok 2 cm (o średnicy ok 23 cm wyłożonej pergaminem). Drugą część rozwałkujemy na okrągły placek o średnicy 30 cm i pozostawiamy na 30 minut w chłodnym miejscu. 
  2. Rozprowadzamy dżem na cieście w tortownicy. Z drugiego koła kroimy paski o szerokości 2 cm i rozkładamy je w kratkę na powierzchnię dżemu. Wstawiamy tortownicę do lodówki na 30 minut. 
  3. Pieczemy ciasto w 180 stopniach C przez około 35-40 minut aż zarumieni się na złoty kolor. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz