Składniki na spód:
- 20 dkg herbatników maślanych pełnoziarnistych
- 150 g masła
- 10 dkg cukru
- 1 jajko
- 10 dkg kokosu
- 5 dkg orzechów włoskich
- 5 dkg rodzynek
składniki na masę:
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 torebki budyniu śmietankowego
- 2 łyżki mleka
- 7 dkg masła
- 20 dkg cukru pudru
- 2 serki homogenizowane naturalne (2 x 140 g)
- sok z jednej małej cytryny
- W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy, cukier, cukier waniliowy, kakao i roztrzepane jajko. Wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Herbatniki i orzechy rozdrabniamy w blenderze i wrzucamy do masy. Dodajemy również wiórki kokosowe, rodzynki i mieszamy. Gotową i jeszcze ciepłą masę rozkładamy na dno tortownicy i lekko dociskamy. Odstawić do ostygnięcia.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzamy. W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy wszystkie składniki. Masę lekko studzimy. Następnie dodajemy serki oraz żelatynę. Gotową masę wykładamy na ciasto w tortownicy. Schładzamy w lodówce, aż masa stężeje.
- Na masę możemy zrobić polewę czekoladową. Trzy kostki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej w 2 łyżkach mleka. Gotową polewą dekorujemy ciasto.
*Przepis pochodzi ze strony www.stylowi.pl
Ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńWYGLĄDA SUPER ;D
OdpowiedzUsuń