Strony

poniedziałek, 11 lutego 2013

Ciasto na herbatnikowo-bakaliowym spodzie

Jeśli lubicie proste i szybkie desery bez pieczenia to spodoba Wam się ten przepis. Bardzo smaczne i na pewno każdemu się uda. 





Składniki na spód:

  • 20 dkg herbatników maślanych pełnoziarnistych
  • 150 g masła
  • 10 dkg cukru
  • 1 jajko
  • 10 dkg kokosu
  • 5 dkg orzechów włoskich
  • 5 dkg rodzynek
składniki na masę:
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 torebki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mleka
  • 7 dkg masła
  • 20 dkg cukru pudru
  • 2 serki homogenizowane naturalne (2 x 140 g)
  • sok z jednej małej cytryny
  1. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy, cukier, cukier waniliowy, kakao i roztrzepane jajko. Wszystkie składniki łączymy  i podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Herbatniki i orzechy rozdrabniamy w blenderze i wrzucamy do masy. Dodajemy również wiórki kokosowe, rodzynki i mieszamy. Gotową i jeszcze ciepłą masę rozkładamy na dno tortownicy i lekko dociskamy. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzamy. W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy wszystkie składniki. Masę lekko studzimy. Następnie dodajemy serki oraz żelatynę. Gotową masę wykładamy na ciasto w tortownicy. Schładzamy w lodówce, aż masa stężeje.
  3. Na masę możemy zrobić polewę czekoladową. Trzy kostki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej w 2 łyżkach mleka. Gotową polewą dekorujemy ciasto.




*Przepis pochodzi ze strony www.stylowi.pl


2 komentarze: