Przedstawię dziś przepis na kluski śląskie. Do ich wykonania potrzebujemy tylko ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną. U mnie w domu kluski śląskie są obowiązkowym daniem podawanym w niedzielę z kotletem schabowym i sałatką lub czerwoną kapustą.
Składniki:
(na ok 25 sztuk)
- 4 średnie ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- Ziemniaki obieramy, solimy jedną łyżeczką soli i gotujemy do miękkości.
- Gdy ugotowane ziemniaki ostygną przeciskamy je przez praskę do miski, dodajemy jajko i łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy. Dzielimy ziemniaki na cztery równie części. Jedną z nich odsuwamy i w to miejsce wsypujemy mąkę (taką ilość jaką zajmowała odłożona ćwiartka ziemniaków). Ziemniaki dokładnie łączymy z mąką aby powstała gładka masa
- Talerz, na który będziemy układać gotowe kluski lekko posypujemy mąką ziemniaczaną by kluski się nie skleiły przed gotowaniem. Z masy formujemy kluski wielkości większego orzecha włoskiego. Najmniejszym palcem robimy w klusce dołek.
- Kluski gotujemy w dużym garnku tak długo, aż kluski wypłyną do góry. Co jakiś czas delikatnie mieszamy kluski by się nie posklejały.
Ja wole kluski sląskie bez jajka ;) i podane z sosem z wołowiny. Aż się zaśliniłam :)
OdpowiedzUsuń