Strony

czwartek, 16 sierpnia 2012

Kluski śląskie z pępkiem

Przedstawię dziś przepis na kluski śląskie. Do ich wykonania potrzebujemy tylko ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną. U mnie w domu kluski śląskie są obowiązkowym daniem podawanym w niedzielę z kotletem schabowym i sałatką lub czerwoną kapustą.



Składniki:
(na ok 25 sztuk)

  • 4 średnie ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  1. Ziemniaki obieramy, solimy jedną łyżeczką soli i gotujemy do miękkości.
  2. Gdy ugotowane ziemniaki ostygną przeciskamy je przez praskę do miski, dodajemy jajko i łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy. Dzielimy ziemniaki na cztery równie części. Jedną z nich odsuwamy i w to miejsce wsypujemy mąkę (taką ilość jaką zajmowała odłożona ćwiartka ziemniaków). Ziemniaki dokładnie łączymy z mąką aby powstała gładka masa
  3. Talerz, na który będziemy układać gotowe kluski lekko posypujemy mąką ziemniaczaną by kluski się nie skleiły przed gotowaniem. Z masy formujemy kluski wielkości większego orzecha włoskiego. Najmniejszym palcem robimy w klusce dołek. 
  4. Kluski gotujemy w dużym garnku tak długo, aż kluski wypłyną do góry. Co jakiś czas delikatnie mieszamy kluski by się nie posklejały. 




Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

1 komentarz:

  1. Ja wole kluski sląskie bez jajka ;) i podane z sosem z wołowiny. Aż się zaśliniłam :)

    OdpowiedzUsuń