Składniki:
- paczka makaronu penne
- 2 puszki pomidorów w zalewie
- pół paczki mieszanki chińskiej
- 3 ząbki czosnki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki
- 2 kawałki kiełbasy śląskiej
- Do garnka z wodą dodajemy trochę soli i gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy makaron (powinien być al dente).
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mieszankę chińską i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy wszystkie przyprawy i wrzucamy pomidory w zalewie. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy, aż sos będzie gęsty.
- Do sosu na patelni wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy.
- Gotowy makaron przekładamy na talerz.
prosto i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuń