Strony

sobota, 22 września 2012

Ciasto marchewkowe

Dziś podzielę się z Wami przepisem na ciasto marchewkowe. Jeśli gdzieś w domu zalega Wam kilka marchewek i nie wiecie co z nią zrobić polecam upiec właśnie to ciasto. Jest puszyste i wilgotne. Po prostu pyszne.


Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 2 szklanki drobno utartej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  1. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać mąkę i olej. Dokładnie wymieszać.
  2. Następnie dodać utartą marchew, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. 
  3. Gotową masę przelać do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
  4. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.





Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych





4 komentarze:

  1. Dziwne, bo nigdy go jeszcze nie jadłam, a tak apetycznie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je! takie aromatyczne, idealne na jesień... świetne Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne ciasto na jesienne popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń