Ciasto marchewkowe
Dziś podzielę się z Wami przepisem na ciasto marchewkowe. Jeśli gdzieś w domu zalega Wam kilka marchewek i nie wiecie co z nią zrobić polecam upiec właśnie to ciasto. Jest puszyste i wilgotne. Po prostu pyszne.
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 4 jaja
- 2 szklanki drobno utartej marchewki
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- szczypta
soli
- Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać mąkę i olej. Dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać utartą marchew, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
- Gotową masę przelać do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
- Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych
Dziwne, bo nigdy go jeszcze nie jadłam, a tak apetycznie wygląda...
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! takie aromatyczne, idealne na jesień... świetne Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńlubimy :)
OdpowiedzUsuńidealne ciasto na jesienne popołudnia :)
OdpowiedzUsuń