Czasami są dni, w których zostaje mi bułka lub chałka. Wykorzystuje ją i przyrządzam poniższe danie. Jest szybkie w przygotowanie i idealnie nadaje się na podwieczorek.
Składniki:
- bułka
- łyżka masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- 3 jajka
- pół szklanki śmietany
- pół szklanki jogurtu
- kilka rodzynek
- kilka jeżyn
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Bułkę kroimy w cienkie plastry i układamy w naczyniu. Bułkę posypujemy rodzynkami.
- Jajka lekko ubijamy, dodajemy jogurt, śmietanę, cynamon, cukier waniliowy i cukier. Masę wylewamy na bułkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy aż masa się zarumieni.
- Gotową bułkę podajemy z jeżynami lub malinami.
musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń