Strony

czwartek, 20 września 2012

Zapiekana bułka

Czasami są dni, w których zostaje mi bułka lub chałka. Wykorzystuje ją i przyrządzam poniższe danie. Jest szybkie w przygotowanie i idealnie nadaje się na podwieczorek.



Składniki:


  • bułka
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 3 jajka
  • pół szklanki śmietany
  • pół szklanki jogurtu
  • kilka rodzynek
  • kilka jeżyn
  1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Bułkę kroimy w cienkie plastry i układamy w naczyniu. Bułkę posypujemy rodzynkami.
  2. Jajka lekko ubijamy, dodajemy jogurt, śmietanę, cynamon, cukier waniliowy i cukier. Masę wylewamy na bułkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy aż masa się zarumieni.
  3. Gotową bułkę podajemy z jeżynami lub malinami.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.


1 komentarz: