Wykorzystałam fakt, że śliwek nadal na drzewie wiele i upiekłam z nich ciasto. Kruchy placek ze śliwkami połączonymi z budyniem i kruszonką z listkiem mięty smakuje całkiem nieźle.
Składniki:
- 1/2 kg śliwek
- 1 budyń waniliowy
- 280 ml wody
- 5 dag cukru
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
Składniki na kruszonkę:
- 4 dag mąki
- 4 dag cukru
- 4 dag masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy kawałki miękkiego masła, jajko i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Śliwki myjemy i usuwamy pestki.
- 250 ml wody zagotowujemy i dodajemy cukier. W 30 ml wody dokładnie rozpuszczamy budyń i wlewamy do reszty wody. Do budyniu wsypujemy śliwki i gotujemy na średnim ogniu ok. 2 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Podpiekamy ciasto ok. 10 minut w 175 stopniach C.
- Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, cukier, masło i cukier waniliowy dokładnie mieszamy.
- Wyjmujemy podpieczony spód ciasta z piekarnika, wykładamy śliwki i posypujemy kruszonką. Zapiekamy jeszcze ok. 25 minut w 175 stopniach C.
Gdy ciasto ostygnie możemy je podać z listkiem mięty lub gałką ulubionych lodów.
kruszonka porażka,chyba nie te proporcje
OdpowiedzUsuń