Strony

niedziela, 9 września 2012

Kruchy placek ze śliwkami w budyniu

Wykorzystałam fakt, że śliwek nadal na drzewie wiele i upiekłam z nich ciasto. Kruchy placek ze śliwkami połączonymi z budyniem i kruszonką z listkiem mięty smakuje całkiem nieźle.




Składniki:
  • 1/2 kg śliwek
  • 1 budyń waniliowy
  • 280 ml wody
  • 5 dag cukru
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
Składniki na kruszonkę:
  • 4 dag mąki
  • 4 dag cukru
  • 4 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  1. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy kawałki miękkiego masła, jajko i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  2. Śliwki myjemy i usuwamy pestki.
  3. 250 ml wody zagotowujemy i dodajemy cukier. W 30 ml wody dokładnie rozpuszczamy budyń i wlewamy do reszty wody. Do budyniu wsypujemy śliwki i gotujemy na średnim ogniu ok. 2 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Podpiekamy ciasto ok. 10 minut w 175 stopniach C. 
  5. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, cukier, masło i cukier waniliowy dokładnie mieszamy.
  6. Wyjmujemy podpieczony spód ciasta z piekarnika, wykładamy śliwki i posypujemy kruszonką. Zapiekamy jeszcze ok. 25 minut w 175 stopniach C. 
Gdy ciasto ostygnie możemy je podać z listkiem mięty lub gałką ulubionych lodów.






Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.


1 komentarz: