Knedle ze śliwkami często goszczą na moim stole w trakcie "wysypu" śliwek. Podaje je z zarumienionym masłem i posypuję cukrem. Takie smakują mi najbardziej.
Składniki na ok. 17 sztuk:
- 7-8 średnich ziemniaków
- łyża soli
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- 8 średnich śliwek
- cukier
- cynamon
- pół kostki masła
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ostygną przeciskamy je przez praskę. Dodajemy jajko i mieszamy. Dzielimy ziemniaki na cztery równie części. Jedną z nich odsuwamy i w to miejsce wsypujemy mąkę (taką ilość jaką zajmowała odłożona ćwiartka ziemniaków). Ziemniaki dokładnie łączymy z mąką aby powstała gładka masa.
- Z gotowego ciasta formujemy średniej wielkości placki, na ich środek układamy pół śliwki posypujemy ją szczyptą cukru i cynamonem. Zawijamy śliwkę i formujemy kluskę.
- Gotowe knedle gotujemy w osolonej wodzie tak długo aż wypłyną do góry.
- Podajemy polane masłem i posypane cukrem.
zawsze sie wpraszam do babci na nie! :) pycha!
OdpowiedzUsuń