Dlaczego warto ją jeść?
- zawiera dużo witaminy C dzięki czemu wzmacnia naszą odporność
- zawiera rutynę, która zapobiega powstawaniu siniaków oraz zapobiega krwawieniu dziąseł
- usuwa wolne rodniki, które przyśpieszają proces starzenia się
- chroni przed przeziębieniem i wirusami
Do czego można zastosować cytrynę?
- jako dodatek do dresingów sałatkowych
- jako dodatek do herbaty (nie gorącej) lub wody
- jeśli skropimy sokiem z cytryny jabłka przygotowane do ciasta to na pewno nie sczernieją
- sok z cytryny idealnie pasuje do różnych drinków
- nadaje smak rybom, ciastom i deserom
Jak kupować cytrynę?
- najlepiej kupować cytrynę na wagę, a nie w siatkach ponieważ im cięższa cytryna tym ma więcej soku w sobie
- unikać cytryn z ciemnymi zabarwieniami
- świecąca skórka cytryna nie oznacza, że jest ona świeża i dobrej jakości, może być nacierana różnymi konserwantami
U mnie cytryna jest cały rok do wszystkiego, prawie ;)
OdpowiedzUsuńAle czy ona aż taka zdrowa jest skoro płynie miesiącami, nasmarowana chemią? mam wątpliwości.
Na szczęście rosnąca w Polsce natka pietruszki ma dużo witaminy C :)
pozdr
Ja niekiedy jak widzę cytryny w sklepie czy warzywniaku to aż odechciewa mi się ich kupować.. :(
OdpowiedzUsuń