Strony

środa, 9 stycznia 2013

Cytryna

Cytryna pochodzi z Azji lecz obecnie jest hodowana głównie w krajach o ciepłym klimacie. Jest jednym z naturalnych środków leczniczych w naszych domach. Obecnie najwięcej cytryn w naszych sklepach pochodzi z Hiszpanii, Grecji i Włoch.




Dlaczego warto ją jeść?

  • zawiera dużo witaminy C dzięki czemu wzmacnia naszą odporność
  • zawiera rutynę, która zapobiega powstawaniu siniaków oraz zapobiega krwawieniu dziąseł
  • usuwa wolne rodniki, które przyśpieszają proces starzenia się
  • chroni przed przeziębieniem i wirusami
Do czego można zastosować cytrynę?
  • jako dodatek do dresingów sałatkowych
  • jako dodatek do herbaty (nie gorącej) lub wody
  • jeśli skropimy sokiem z cytryny jabłka przygotowane do ciasta to na pewno nie sczernieją
  • sok z cytryny idealnie pasuje do różnych drinków
  • nadaje smak rybom, ciastom i deserom
Jak kupować cytrynę?
  • najlepiej kupować cytrynę na wagę, a nie w siatkach ponieważ im cięższa cytryna tym ma więcej soku w sobie
  • unikać cytryn z ciemnymi zabarwieniami
  • świecąca skórka cytryna nie oznacza, że jest ona świeża i dobrej jakości, może być nacierana różnymi konserwantami

2 komentarze:

  1. U mnie cytryna jest cały rok do wszystkiego, prawie ;)
    Ale czy ona aż taka zdrowa jest skoro płynie miesiącami, nasmarowana chemią? mam wątpliwości.
    Na szczęście rosnąca w Polsce natka pietruszki ma dużo witaminy C :)
    pozdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja niekiedy jak widzę cytryny w sklepie czy warzywniaku to aż odechciewa mi się ich kupować.. :(

    OdpowiedzUsuń