Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny
- 2 kg startych jabłek
- 1 łyżka bułki tartej
- paczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. Dodajemy śmietanę, jajka i żółtka oraz miękką pokrojoną w kostkę margarynę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
- Jabłka łączymy z bułką tartą i cukrem waniliowym.
- Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Połowę ciasta rozkładamy na blachę, wykładamy jabłka. Drugą połowę ciasta rozwałkować i przykryć jabłka. (Zostało mi trochę ciasta więc wyjęłam foremki do ciasta i stworzyłam niebo na mojej szarlotce :).
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i pieczemy około 45 minut.
Szarlotka to moje ulubione ciasto:) ta wygląda zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o mnie, to szrlotki rzeczywiście bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń