Strony

piątek, 3 sierpnia 2012

ABC przypraw - oregano

Oregano ma wiele zastosowań w kuchni. Przyprawa ta nazywana jest także lebiodką pospolitą albo dzikim majerankiem.


ZASTOSOWANIE: Oregano przyprawia się między innymi sosy, wędliny, ryby oraz sałatki. Jest jednym z głównym składnikiem pizzy. Można go również zastosować do zawiesistych zup, pieczonego mięsa, cielęciny, jagnięciny, a także ziemniaki. Trzeba pamiętać o tym, że mięsa przyprawiamy dopiero pod sam koniec gotowania. Oregano używa się również do przyprawiania wódek, wina wermut i likierów.


WŁAŚCIWOŚCI: Liście tej przyprawy zawiera w sobie olejek, który wykorzystuje się do kąpieli, które działają uspokajająco i przeciwbólowo. Leczy się nią żołądek, działa przeciwskurczowo, moczopędnie i przeciwzapalnie. Jest bardzo pomocna w leczeniu zaburzeń trawiennych.


A TO CIEKAWE: Oregano rośnie na skrajach lasów i przy drogach. Przyprawa ta wchodzi w skład ziół prowansalskich. Dzieli się na wiele gatunków, które różnią się zapachem.





Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych

1 komentarz:

  1. Również dzisiaj pisałam o przyprawach :) no w sumie to o ziołach bardziej.

    OdpowiedzUsuń