Strony

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Ogórki kiszone

W tym sezonie w ogródku naszej babci ogórków mnóstwo. Wykorzystałam ten fakt i postanowiłam zakisić kilka ogórków. Pracy z nimi nie ma za wiele, a rewelacyjnie smakują. W zimie idealnie nadają się jako przekąski, do kanapek czy do kotleta schabowego.



Składniki:
  • ogórki
  • 1 litr wody
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • chrzan 
  • koperek (1-2 "baldachimy" na 1 słoik)
  • czosnek (1-2 ząbki czosnku na 1 słoik)
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  1. Wodę z solą zagotowujemy.
  2. Do słoików wkładamy ciasno oczyszczone ogórki, chrzan, koperek, czosnek i paprykę. Wszystko zalewamy ostudzoną zalewą. Zakręcamy dokładnie słoiki wkładamy do dużego garnka (uważając aby słoiki nie dotykały ściany garnka i siebie nawzajem ponieważ w przeciwnym razie słoiki mogą pęknąć), zalewamy wodą i gotujemy przez ok 15 minut. Gdy słoiki wystygną stawiamy do spiżarni.
  3. Jeśli nie umiecie się doczekać do zimy i chcecie jak najszybciej spróbować jak smakują te ogórki możecie bez pasteryzowania odłożyć jeden słoik w ciepłe miejsce i za ok. 5 dni ogórki będą gotowe.


Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.





1 komentarz:

  1. Muszę spróbować z papryką, bo zawsze robię wg proporcji podanych przez Ciebie, tyle, ze w wersji klasycznej - z czosnkiem, chrzanem i koprem :)

    OdpowiedzUsuń