Składniki:
- ogórki
- 1 litr wody
- 1 1/2 łyżeczki soli
- chrzan
- koperek (1-2 "baldachimy" na 1 słoik)
- czosnek (1-2 ząbki czosnku na 1 słoik)
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- Wodę z solą zagotowujemy.
- Do słoików wkładamy ciasno oczyszczone ogórki, chrzan, koperek, czosnek i paprykę. Wszystko zalewamy ostudzoną zalewą. Zakręcamy dokładnie słoiki wkładamy do dużego garnka (uważając aby słoiki nie dotykały ściany garnka i siebie nawzajem ponieważ w przeciwnym razie słoiki mogą pęknąć), zalewamy wodą i gotujemy przez ok 15 minut. Gdy słoiki wystygną stawiamy do spiżarni.
- Jeśli nie umiecie się doczekać do zimy i chcecie jak najszybciej spróbować jak smakują te ogórki możecie bez pasteryzowania odłożyć jeden słoik w ciepłe miejsce i za ok. 5 dni ogórki będą gotowe.
Muszę spróbować z papryką, bo zawsze robię wg proporcji podanych przez Ciebie, tyle, ze w wersji klasycznej - z czosnkiem, chrzanem i koprem :)
OdpowiedzUsuń