Składniki:
- kostka masła
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 średnich jabłek
- płaska łyżeczka cynamonu
- tłuszcz do wysmarowania formy
- Bardzo miękkie masło dokładnie ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku. Do masy dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko łączymy by uzyskać jednolitą masę.
- Większą część masy wylewam na wcześniej przygotowaną formę dokładnie wyrównując.
- Na tak przygotowaną powierzchnię rozkładamy utarte na tarce jabłka, oprószamy cynamonem, na wierzch kładziemy łyżką pozostałą część ciasta. Wyrównujemy powierzchnię i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Pieczemy ok.35 minut.
- Zarumienione ciasto wyciągamy z piekarnika i chłodzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
- Owinięte ciasto w folię będzie świeże nawet przez 3 dni (jeśli tyle wytrzyma :) )
Wygląda wspaniale! Aż chciałoby się sięgnąć po kawałeczek... :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak dla mnie każde ciasto z dodatkiem jabłek jest "królewskie" :) Ale to wygląda niesamowicie zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńno no, chyba faktycznie zasłużył sobie na takie pochwały!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń