Składniki na ok. 13 sztuk:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 10 dkg drożdży
- 1 szklanka mleka
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 6 łyżek roztopionego masła
- 1 jajko
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- około 15 śliwek
- cynamon
Składniki na posypkę:
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy jajko.
- Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Wlewamy mleko do mąki i wszystko dokładnie łączymy. Gdy ciasto klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki aż ciasto będzie elastyczne.
- Śliwki dzielimy na pół i pozbywamy się pestek.
- Z masy formujemy średniej wielkości placki, nakładamy na nie śliwki, lekko posypujemy cynamonem. Formujemy drożdżówki zlepiając ciasto. Układamy na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Odstawiamy na 40-50 minut do wyrośnięcia.
- Przygotowujemy posypkę: mąkę, cukier i masło razem dokładnie łączymy.
- Gdy drożdżówki wyrosną smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i posypujemy posypką.
- Pieczemy w piekarniku w 160 stopniach C.
Drożdżówek ze śliwkami nie widziałam w żadnej z okolicznych cukierni. Eh, kusisz...
OdpowiedzUsuńwyglądają prze-py-sznie:)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki jak marzenie :]
OdpowiedzUsuń