Składniki:
- 1 duży kubek kefiru (400 ml)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- paczka cukru waniliowego
- kilka kropel olejku waniliowego
- łyżeczka octu
- 1 duże jabłko
- Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę, kefir, sól, sodę, cukier, cukier waniliowy, ocet i olejek. Wszystko razem dokładnie mieszamy by powstała masa o konsystencji śmietany.
- Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do masy i mieszamy.
- Placki smażymy na oleju lub margarynie na rumiany kolor.
- Usmażone placki smarujemy dżemem.
Racuchy z jabłkami to faktycznie świetna propozycja na obiad czy śniadanie. Uwielbiam je.
OdpowiedzUsuń