Śliwki w naszym ogrodzie rosną jak na drożdżach. Postanowiłam wykorzystać je i upiec ciasto według przepisu mojej sąsiadki. Ciasto ładnie wyrosło i przepięknie pachniało. Rozpływało się w ustach z cappuccino.
Składniki:
- 3 jajka
- pół szklanki oleju
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- ok 450g śliwek
Składniki na posypkę:
- 3 łyżki margaryny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kokosu
- 6 łyżek mąki
- Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Mieszamy.
- Dodajemy olej powoli mieszając, następnie dodajemy 3 jajka i szklankę jogurtu. Wszystko dokładnie łączymy by powstała jednolita masa.
- Ze śliwek pozbywamy się pestek i dzielimy je na połówki.
- Masę wylewamy na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Następnie układamy śliwki jedną obok drugiej.
- Przygotowujemy posypkę: do miski wsypujemy mąkę, margarynę, kokos i cukier. Dokładnie mieszamy i układamy posypkę na śliwkach.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i pieczemy ok 25 minut aż ciasto się zarumieni.
Idealnie pasuje do cappuccino |
Jemu też smakowało :) |
ciasta ze sliwkami uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda :) I ten pies, wspaniały. To labrador?
OdpowiedzUsuńTak, to labrador :)
UsuńPysznie wygląda ! Dużo śliwek, pyszna kruszonka, znakomita kawa i piękny piesek. Całość wspaniała :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już to ciasto według tego przepisu dziś robię drugi raz i muszę przyznać że jest świetne, szybko się robi krótko piecze i smakuje bosko więc musiałam dodać komentarz.
OdpowiedzUsuń