Strony

wtorek, 26 marca 2013

Kotlety mielone z kapusty pekińskiej




Składniki:
na kotlety:

  • mała kapusta pekińska
  • paczka ryżu
  • 80 dkg zmielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
na sos:
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • oregano
  • sól i pieprz
na surówkę:
  • 2 duże marchewki
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę lekko podsmażamy na oleju. Kapustę pekińską drobno siekamy.
  2. Do dużej miski przekładamy mięso, dodajemy ugotowany ryż i pokrojoną kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Formujemy kotlety i smażmy na oleju.
  3. Do bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Powoli dodajemy śmietanę cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Gdy będzie za rzadki można dodać mąkę, ale smaczniejszy jest bez niej.
  4. Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do szklanki wyciskamy sok z cytryny i wlewamy olej. Mieszamy i dodajemy do marchewki.
  5. Kotlety przekładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy z marchewką.



4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł i mamy szybką wersję popularnych gołąbków :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. super te kotleciki się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam, robię i lubię :) Pychotka !

    OdpowiedzUsuń