poniedziałek, 14 stycznia 2013

Kremowa zupa z serków topionych z porem i pieczarkami

Jeśli nie macie dużo czasu na przygotowanie obiadu to musicie wypróbować ten przepis. Zupa o delikatnym smaku i o lekkiej konsystencji na pewno zaspokoi Wasze kubki smakowe. Przygotowuje się ją naprawdę szybko i nie wymaga dużo pracy.




Składniki:
  • 2 średnie pory
  • 1 i 1/2 litra wody z 2 kostkami rosołowymi lub 1 i 1/2 litra wywaru
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 20 dkg pieczarek
  • 4-5 serków topionych kremowych
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki oleju
  1. Olej mocno nagrzewamy w dużym garnku. Wrzucamy do niego pokrojony por. Kilka chwil smażymy. Dodajemy pokrojone pieczarki i mięso mielone. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy sól i pieprz.
  2. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy kostki rosołowe. Dodajemy ziele angielskie. Rosół wlewamy do garnka z pieczarkami, mięsem i porem. Gotujemy wszystko 10-15 minut (aż pieczarki będą miękkie). Następnie dodajemy serki topione i mieszamy tak długo aż serki się rozpuszczą. 
  3. Zupę zagotowujemy. Bardzo dobrze smakuje z bagietką.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich. Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

5 komentarzy:

  1. Czesem uzywam serków topionych do makaronu - wychodzi doskonały sos. Pomysl na zupe jest genialny. Łatwe i zapewne pyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci!!! wlasnie w tym momencie ja gotuje. Latwa szybka i smaczna polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. JA DODAJE JESZCZE PODSMAZONA METKE CEBULOWA JEST MNIAM

    OdpowiedzUsuń
  4. mielone mięso doprawiam , formuję mini pulpeciki , wrzucam na pory, podsmażam na złoto.Reszta jak wyżej.Trochę bardziej pracochłonne ale efekt , przede wszystkim wizualny ale i smakowy -rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń