Strony

wtorek, 31 lipca 2012

Frittata warzywna

Frittata to bardzo pyszne danie podobne do omletu. Do jej wykonania nie trzeba dużo składników, a jest bardzo pożywna. Można ją jeść od razu po zdjęciu z patelni ale również bardzo dobrze smakuje na zimno. Idealnie nadaje się jako prowiant na przykład na górskie wycieczki czy na wypad nad wodę. Do zrobienia frittaty można właściwie wykorzystać składniki, które najbardziej lubimy. Moja dzisiejsza wersja jest warzywna, podana z sosem jogurtowo- czosnkowym.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 4-5 krążków kabaczka
  • 1 duży pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 1 ugotowany ziemniak (został z obiadku :) )
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki oregano
  • 3 plasterki sera
Składniki na sos czosnkowy
  • pół szklanki gęstego jogurtu 
  • sól pieprz do smaku
  • ząbek czosnku
  • szczypta bazylii
  1. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną dużą patelnię. Smażymy aż się lekko zarumieni. Kabaczek oraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Kilka minut smażymy. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do reszty składników. Wszystko razem kilka minut podsmażamy i zmniejszamy ogień.
  2. Jajka rozbijamy i lekko ubijamy. Doprawiamy je solą i pieprzem.
  3. Podsmażone składniki rozkładamy równomiernie na patelni, posypujemy je oregano oraz układamy na nie ser.
  4. Jajka  wylewamy równomiernie na patelnię i przykrywamy pokrywą. Czekamy kilka minut aż jajko się zetnie.
  5. W między czasie przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Frittatę ściągamy powoli z patelni na duży talerz i kroimy w trójkąty jak pizzę. Podajemy z sosem.




Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych

1 komentarz:

  1. Apetyczna. Często robię firttatę, kiedy mam dużo resztek warzyw, których nie ma gdzie upchnąć. :) Wychodzi zdrowe i pożywne danie.

    OdpowiedzUsuń