Składniki:
- 4 jajka
- 4-5 krążków kabaczka
- 1 duży pomidor
- 1 średnia cebula
- 1 ugotowany ziemniak (został z obiadku :) )
- sól, pieprz do smaku
- pół łyżeczki oregano
- 3 plasterki sera
Składniki na sos czosnkowy
- pół szklanki gęstego jogurtu
- sól pieprz do smaku
- ząbek czosnku
- szczypta bazylii
- Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną dużą patelnię. Smażymy aż się lekko zarumieni. Kabaczek oraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Kilka minut smażymy. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do reszty składników. Wszystko razem kilka minut podsmażamy i zmniejszamy ogień.
- Jajka rozbijamy i lekko ubijamy. Doprawiamy je solą i pieprzem.
- Podsmażone składniki rozkładamy równomiernie na patelni, posypujemy je oregano oraz układamy na nie ser.
- Jajka wylewamy równomiernie na patelnię i przykrywamy pokrywą. Czekamy kilka minut aż jajko się zetnie.
- W między czasie przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Frittatę ściągamy powoli z patelni na duży talerz i kroimy w trójkąty jak pizzę. Podajemy z sosem.
Apetyczna. Często robię firttatę, kiedy mam dużo resztek warzyw, których nie ma gdzie upchnąć. :) Wychodzi zdrowe i pożywne danie.
OdpowiedzUsuń