Składniki:
na ciasto:
- 4 jajka
- 150 g cukru pudru
- 50 g mąki pszennej
- 50 g kakao
na krem czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 300 g serku mascarpone
- 500 g truskawek
do dekoracji:
- gotowa polewa z białej czekolady
- czekolada biała 50 g
- kilka truskawek
- Żółtka ucieramy z połową cukru pudru, a białka ubijamy z pozostałym cukrem. Obie masy łączymy z mąką wymieszaną z kakao. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 22-25 cm i pieczemy w tem. 180 st. C przez ok. 25 minut. Po ostudzeniu ciasto przekroimy na dwa blaty.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z cukrem. Serek miksujemy i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy mikserem aż składniki się połączą.
- Blaty przekładamy kremem i truskawkami przekrojonymi na pół. Gotową polewę łączymy z rozpuszczoną czekoladą i rozsmarujemy nią boki i wierzch ciasta. Wierzch dekorujemy truskawkami. Ciasto schładzamy w lodówce przez około 3 godziny.
Obłędnie wygląda ten torcik:) Czekolada z truskawkami to istny raj dla podniebienia:)
OdpowiedzUsuńwww.zakochana-w-kuchni.blogspot.com