Strony

wtorek, 11 września 2012

Włoskie grzanki

Daniami z pomidorów możemy się delektować cały rok, ale właśnie teraz są najlepsze. Aromatyczne, soczyste i pełne witamin są teraz w wielu kuchniach daniami głównymi. U mnie dziś grzanki z tym właśnie z tym warzywem.


Składniki:
  • 4 twarde pomidory
  • 2 bułki
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 łyżeczki bazylii
  • pieprz
  1. Bułki kroimy na pół. Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim bułki z obu stron. Lekko skrapiamy je oliwą. Wkładamy je do piekarnika lub na patelnię by się lekko zarumieniły.
  2. Pomidory kroimy w kostkę. Ser kroimy w paski.
  3. Na grzankach rozkładamy pomidory, posypujemy je bazylią i pieprzem. Grzanki układamy na blasze i układamy na nich paski sera. Wstawiamy do piekarnika na tak długo aż ser się stopi.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz