Dziś podzielę się z Wami przepisem na ciasto marchewkowe. Jeśli gdzieś w domu zalega Wam kilka marchewek i nie wiecie co z nią zrobić polecam upiec właśnie to ciasto. Jest puszyste i wilgotne. Po prostu pyszne.
Składniki:
1 i 1/4 szklanki oleju
4 jaja
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta
soli
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać mąkę i olej. Dokładnie wymieszać.
Następnie dodać utartą marchew, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
Gotową masę przelać do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych
Dziwne, bo nigdy go jeszcze nie jadłam, a tak apetycznie wygląda...
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! takie aromatyczne, idealne na jesień... świetne Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńlubimy :)
OdpowiedzUsuńidealne ciasto na jesienne popołudnia :)
OdpowiedzUsuń