Strony

wtorek, 18 września 2012

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami często goszczą na moim stole w trakcie "wysypu" śliwek. Podaje je z zarumienionym masłem i posypuję cukrem. Takie smakują mi najbardziej. 




Składniki na ok. 17 sztuk:

  • 7-8 średnich ziemniaków
  • łyża soli
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • 8 średnich śliwek
  • cukier
  • cynamon
  • pół kostki masła
  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ostygną przeciskamy je przez praskę. Dodajemy jajko i mieszamy. Dzielimy ziemniaki na cztery równie części. Jedną z nich odsuwamy i w to miejsce wsypujemy mąkę (taką ilość jaką zajmowała odłożona ćwiartka ziemniaków). Ziemniaki dokładnie łączymy z mąką aby powstała gładka masa.
  2. Z gotowego ciasta formujemy średniej wielkości placki, na ich środek układamy pół śliwki posypujemy ją szczyptą cukru i cynamonem. Zawijamy śliwkę i formujemy kluskę. 
  3. Gotowe knedle gotujemy w osolonej wodzie tak długo aż wypłyną do góry.
  4. Podajemy polane masłem i posypane cukrem.







Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

1 komentarz: