Strony

piątek, 27 lipca 2012

ABC przypraw - chili

Każdy z nas do swoich dań dodaje różnych przypraw aby urozmaicić smak swojej potrawy. Postanowiłam, że raz w tygodniu poświęcę post na temat przypraw. 

Dziś prześwietlę przyprawę CHILI.


Chili zostało odkryte wraz z nowym lądem przez Krzysztofa Kolumba w 1482 r. Od tego czasu bije rekordy popularności na całym świecie. 


ZASTOSOWANIE: W kuchni chili nie ma sobie równych - daleko w tyle wyłania się pieprz ustępując chili stopniem ostrości. Przyprawa ta dominuje głównie w kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej. Jest dodawana do mięs duszonych z fasola i papryką. Idealnie nadaje się do gulaszów, czy paprykarza oraz ... gorącej czekolady. 
RADA: Chili nie należy wsypywać na rozgrzany olej, ponieważ zacznie się karmelizować i doda potrawie goryczy.


WŁAŚCIWOŚCI: Chili jest przyprawą, która wytwarza endorfiny uśmierzające ból. Jest bardzo zdrową przyprawą - zawiera witaminy C, A, B1, B2. Dodatkowo przyprawa uznawana jest za afrodyzjak.


A TO CIEKAWE: Pewna grupa Indian meksykańskich do dziś czci bogów chili, którzy według Indian opiekują się uprawą ostrej papryki.



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz