Każdy z nas do swoich dań dodaje różnych przypraw aby urozmaicić smak swojej potrawy. Postanowiłam, że raz w tygodniu poświęcę post na temat przypraw.
Dziś prześwietlę przyprawę CHILI.
Chili zostało odkryte wraz z nowym lądem przez Krzysztofa Kolumba w 1482 r. Od tego czasu bije rekordy popularności na całym świecie.
ZASTOSOWANIE: W kuchni chili nie ma sobie równych - daleko w tyle wyłania się pieprz ustępując chili stopniem ostrości. Przyprawa ta dominuje głównie w kuchni meksykańskiej i hiszpańskiej. Jest dodawana do mięs duszonych z fasola i papryką. Idealnie nadaje się do gulaszów, czy paprykarza oraz ... gorącej czekolady.
RADA: Chili nie należy wsypywać na rozgrzany olej, ponieważ zacznie się karmelizować i doda potrawie goryczy.
WŁAŚCIWOŚCI: Chili jest przyprawą, która wytwarza endorfiny uśmierzające ból. Jest bardzo zdrową przyprawą - zawiera witaminy C, A, B1, B2. Dodatkowo przyprawa uznawana jest za afrodyzjak.
A TO CIEKAWE: Pewna grupa Indian meksykańskich do dziś czci bogów chili, którzy według Indian opiekują się uprawą ostrej papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz