Klify w Portugalii |
Portugalskie wybrzeże nazywane jest rajem dla miłośników ryb i owoców morza. Dania w Portugalii nie są może zbyt wyrafinowane, ale za to przyrządzone są ze zdrowych i naturalnych składników.
Na śniadanie serwuje się kawę i pieczywo. Lunch podaje się od 13 do15, a obiad między 19 a 22. W południowej części tego słonecznego kraju warto spróbować ameijos na cataplana, sycący gulasz z małż, pikantnej kiełbasy i szynki serwowanego w naczyniu podobnym do woka. Portugalczycy prócz ryb uwielbiają grillowane mięso, głównie kurczak podawany z ostrym sosem, wieprzowinę z małżami oraz szynkę podsuszoną na powietrzu. Do swoich dań obiadowych serwują gotowane ziemniaki oraz warzywa. Brzmi to banalnie, ale ich warzywa są hodowane na miejscu, bez żadnych chemikali dzięki czemu są soczyste i aromatyczne- naprawdę smakują inaczej.
Na domowym obiedzie nie brakuje oczywiście zup. Są one bardzo sycące. Składają się z ziemniaków i kapusty. W północnej części Portugalii warto spróbować zupy z kasztanami do której serwuje się chleb kukurydziany.
O owocach chyba nie trzeba dużo mówić - są pachnące słońcem i bardzo soczyste.
Będąc w tym przepięknym kraju warto spróbować lokalnych serów, które są miękkie i zrobionym z koziego lub owczego mleka
Po portugalskim obiedzie warto zostawić trochę miejsca na deser. Do najsmaczniejszych trzeba zaliczyć babeczki z kremem budyniowym, sernik, przepyszny krem karmelowy oraz pachnące ciasto migdałowe.
W Portugalii do dań serwowane jest wino lub piwo. Portugalskie wina są przepyszne. Wino stołowe jest smaczne i bardzo tanie. Jego smak cudownie orzeźwia latem i świetnie pasuje do ryb.
Winnice portugalskie |
Po długim leniuchowaniu na słonecznej plaży, świeże owoce morza prosto z Atlantyku i butelka chłodzonego wina to idealny zestaw na lekki lunch.
Co tu dużo pisać, Portugalię trzeba po prostu zwiedzić i posmakować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz