Przyjęcie wymaga odpowiedniego otoczenia i atmosfery. Wystarczy niewiele, by nadać posiłkom piękną oprawę.
Przyjmowanie gości powinno być przyjemnością, a nie obowiązkiem. Żeby uniknąć paniki należy wszystko rozsądnie przemyśleć i zaplanować. Najlepiej podać potrawy różnorodnych smakach i jednocześnie proste w przygotowaniu. Cała sztuka udanego przyjęcia polega na starannym podaniu i udekorowaniu potraw.
Przedstawię parę sposobów by dodać uroku temu, co podajemy.Zacznijmy od dekorowania stołu przy którym zasiądą nasi goście.
- w sposób subtelny - biały obrus, który każda z nas ma w domu zestawiamy z jasnymi kolorami, kompozycji kwiatowej, świec i kompletów serwetek.
- w sposób nastrojowy - ton w ton, np. odcienie żółci lub zieleni w lecie, niebieskiego gdy podajemy potrawy z ryb, czerwony, gdy przygotowujemy romantyczną kolację.
- wymyślne dekoracje - do dań rybnych pasują muszle, w porze letniej kompozycje z warzyw i owoców, jesienią można zastosować kompozycje z runa leśnego. Masz ochotę na morze? Przykryj stół turkusowo-niebieskim obrusem lub papierem, na wierzchu ułóż małe wysepki z piasku i muszelek, (większość z nas będąc nad morzem przywozi do domu muszelki znalezione na spacerze wzdłuż plaży), do tego dobrze pasują szklane miski z "morskim dnem" i pływającymi świecami.
Kilka rad na koniec:
- pamiętajcie w prostocie siła!
- im mniej tym lepiej
- wazony z kwiatami powinny być niskie by nie zasłaniały gości siedzących na przeciw siebie
- nie trzeba dużo pieniędzy aby udekorować nasz stół na domowe przyjęcie, spróbujmy wykorzystać rzeczy, które posiadamy w domu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz