Składniki:
- 100g masła lub margaryny lub pół na pół
- 1 jajko
- 1/2 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 szkl. płatków owsianych
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka rodzynek lub innych bakalii wg upodobań
- 4 łyżki kokosu
- Masło utrzeć z jajkiem, dodać cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, płatki owsiane, rodzynki, kokos, orzechy. Wszystko wymieszać łyżką. Uformować kulę i włożyć na ok. 30 minut do zamrażalnika.
- Blachę posmarować margaryną i wyłożyć pergaminem.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze. Kulki dociskamy widelcem by powstały placki.
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni C, aż się zarumienią.
Ciasteczka są przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakują :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Własnie je piekię i zobaczymy co mi wyjdzie :) ale juz samo ciasto posmakowałam, przepyszne , mniam, mniam....
OdpowiedzUsuńRewelacja, podejrzewałam, że takie będą więc od razu zrobiłam porcję podwójną. Babcia będzie zadowolona bo uwielbia ciasteczka owsiane, POLECAM!!!
OdpowiedzUsuńa mąka i inne składniki kiedy?
OdpowiedzUsuńjuż wszystko zostało wpisane :)
UsuńCiasteczka znakomite, właśnie zajadam z apetytem, jeszcze ciepłe. Super! I napracować się przy nich nie trzeba.!
OdpowiedzUsuńWitaj. Wprawdzie ja nie mogę jeść płatków owsianych, ale zrobiłam dla córeczki (ma 4 latka) .BARDZO jej smakowały! A to wybredne podniebienie :-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że córeczce smakowały :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam a nie powiem w doświadczeniu kulinarnym mam już kilka sprawdzonych przepisów na owsiane ciasteczka, zobaczymy jak wyjdą ale samo ciasto na surowo przepyszne. i dziękuje autorce za blog bo przynajmniej można ;poznać coś nowego i smacznego.
OdpowiedzUsuńrobiłam, są wyśmienity i bardzo łatwe
OdpowiedzUsuńprzepyszne!! są łatwe do zrobienia i znikają w mgnieniu oka :) polecam
OdpowiedzUsuńpo co ten cukier i mąka? czy naprawde do wszystkiego trzeba dodawać białą śmierć? troche zdrowia. polecam zrezygnować z cukru i mąki, dodac ortęby pszenne, śliwki suszone czy rodzynki ktore dodają słodkości, a zamiast całego jajka,samo białko. 100 razy zdrowsze i dietetyczne
OdpowiedzUsuńhym hym u mnie podwójna porcja nawet nie starczyła ostały tylko okruszki które i tak piesek wyjadł pychotka mniam mniam
OdpowiedzUsuńhym hym nawet podwójna porcja to za mało zostały tylko okruszki które i tak piesek wylizał pychotka mniam mniam
OdpowiedzUsuń