Składniki:
na ciasto:
- 40 dkg mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki kakao
- 20 dkg roztopionej margaryny
na ser:
- 1 kg sera ( może być twaróg kupiony w wiaderku, lub ser mielony co najmniej dwa razy)
- 3 żółtka
- piana z białek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki roztopionej margaryny lub masła
- 1 łyżeczka grysiku
- paczka cukru waniliowego
- 40 dkg cukru
- rodzynki lub brzoskwinie wg uznania
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtko, śmietanę i ostudzoną margarynę. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie mniej więcej tej samej wielkości kule. Wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut.
- Twaróg mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka. margarynę lub masło i pianę z białek. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy grysik, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy rodzynki.
- Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Kule wyjmujemy z zamrażalki. Jedną z nich trzemy na tarce o największych "oczka" na blachę. Na ciasto wykładamy masę serową. Następnie drugą kulę trzemy na sernik.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni. Pieczemy ok 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz