Lato w pełni zawitało w naszej kuchni. Dziś przedstawię Wam przepis na pyszną zupę koperkową. Na pewno zachwyci podniebienie każdego domownika.
Składniki:
- wywar z kości na 1 1/2 l wody
- 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę (można zetrzeć ją na tarce)
- 2 pęczki koperku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- Gotujemy wywar z kości. Dodajemy ziemniaki i marchewkę. Gotujemy do miękkości warzyw.
- Siekamy koperek i dodajemy do wywaru. Zostawiamy trochę koperku do posypania zupy.
- Odlewamy pół szklanki wywaru, gdy ostygnie dodajemy mąkę i śmietanę, dokładnie mieszamy by nie powstały grudki. Wlewamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Zupę podajemy posypaną koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz