Sezon na młodą i słodką kapustę już się rozpoczął. Postanowiłam nie tracić czasu i bez namysłu przyrządziłam gołąbki. Idealnie pasują na obiad z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Składniki na gołąbki:
- 1 główka kapusty
- 20 dkg wieprzowiny bez kości np. łopatki
- 1 i 1/2 woreczka ryżu
- 1 cebula
- sól, pieprz
Składniki na sos pomidorowy:
- 0,5 l zagotowanej wody
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżka mąki
- 1,5 łyżka śmietany
- sól, pieprz
- Zagotować wodę w dużym garnku. Kapustę opłukać i wyciąć głąb u nasady. Główkę kapusty włożyć do wrzątku i gotować tak długo aż będzie miękka. Gdy już będzie gotować wyłożyć na cedzak by ostygła.
- Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Zmielone mięso ugotować. Cebulę podsmażyć na margarynie. Ryż połączyć z mięsem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
- Miękką kapustę obieramy delikatnie z liści by ich nie uszkodzić. W każdym liściu usuwamy nerw liściowy, by łatwiej nam się zwijały gołąbki. Na środek każdego liścia nakładamy nadzienie. Zginamy dwa boki liścia i zwijamy w rulonik. Na dno rondla, w którym rozpuściliśmy margarynę układamy liście kapusty, a na nich jeden obok drugiego (ciasno) zwinięte gołąbki. Co jakiś czas podlewamy gołąbki odrobiną wody aby się nie przypaliły. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ok 1 godzinę.
- Do wrzątku wrzucamy kostkę rosołową, gotujemy aż się rozpuści. Dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy. Mąkę ze śmietaną mieszamy z 1/4 szklanki wody. Wlewamy do bulionu z przecierem. Dokładnie mieszamy by nie powstały grudki. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gołąbki polewamy sosem pomidorowym.
|
Gotujemy kapustę i usuwamy "głąb" |
|
Na obrane liście nakładamy farsz |
|
Zginamy dwa boki liścia |
|
Zwijamy w rulon |
|
Zwijamy w rulon |
|
Gołąbki układamy ciasno jeden obok drugiego w garnku wyłożonym liśćmi kapusty |
Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.
gołąbki to specjał mojej babci, uwielbiam, jedno z moich ulubionych dań. ja, robiąc goąbki stosuję praktycznie identyczny przepis ;) pozdrawiam i zapraszam na http://precious-woman.blogspot.com
OdpowiedzUsuń