Strony

czwartek, 12 lipca 2012

Gołąbki z sosem pomidorowym

Sezon na młodą i słodką kapustę już się rozpoczął. Postanowiłam nie tracić czasu i bez namysłu przyrządziłam gołąbki. Idealnie pasują na obiad z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem. 



Składniki na gołąbki:
  • 1 główka kapusty
  • 20 dkg wieprzowiny bez kości np. łopatki
  • 1 i 1/2 woreczka ryżu
  • 1  cebula
  • sól, pieprz
Składniki na sos pomidorowy:
  • 0,5 l zagotowanej wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżka mąki
  • 1,5 łyżka śmietany
  • sól, pieprz
  1. Zagotować wodę w dużym garnku. Kapustę opłukać i wyciąć głąb u nasady. Główkę kapusty włożyć do wrzątku i gotować tak długo aż będzie miękka.  Gdy już będzie gotować wyłożyć na cedzak by ostygła.
  2. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Zmielone mięso ugotować. Cebulę podsmażyć na margarynie. Ryż połączyć z mięsem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Miękką kapustę obieramy delikatnie z liści by ich nie uszkodzić. W każdym liściu usuwamy nerw liściowy, by łatwiej nam się zwijały gołąbki. Na środek każdego liścia nakładamy nadzienie. Zginamy dwa boki liścia i zwijamy w rulonik. Na dno rondla, w którym rozpuściliśmy margarynę układamy liście kapusty, a na nich jeden obok drugiego (ciasno)  zwinięte gołąbki. Co jakiś czas podlewamy gołąbki odrobiną wody aby się nie przypaliły. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ok 1 godzinę.
  4. Do wrzątku wrzucamy kostkę rosołową, gotujemy aż się rozpuści. Dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy. Mąkę ze śmietaną mieszamy z 1/4 szklanki wody. Wlewamy do bulionu z przecierem. Dokładnie mieszamy by nie powstały grudki. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Gołąbki polewamy sosem pomidorowym.
Gotujemy kapustę i usuwamy "głąb"

Na obrane liście nakładamy farsz

Zginamy dwa boki liścia
Zwijamy w rulon

Zwijamy w rulon
Gołąbki układamy ciasno jeden obok drugiego w garnku wyłożonym liśćmi kapusty



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

1 komentarz:

  1. gołąbki to specjał mojej babci, uwielbiam, jedno z moich ulubionych dań. ja, robiąc goąbki stosuję praktycznie identyczny przepis ;) pozdrawiam i zapraszam na http://precious-woman.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń