Składniki:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 185 g margaryny
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 0,5 kg czereśni ( ja dałam słoik czereśni)
na kruszonkę:
- 185 g mąki
- 100 g cukru
- 110 g margaryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
na pianę z białek:
- 3 białka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i pokrojoną w kostkę margarynę. Dodajemy żółtka i śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy go w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni C. Blachę lub formę do tarty smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy nim formę aż po brzegi. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut aż się lekko zarumieni. Wyciągamy i studzimy.
- Z czereśni pozbywamy się pestek. Wykładamy je na ostudzone ciasto. Teraz robimy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem. Margarynę roztopić i mocno podgrzać. Zalać nią mąkę i dobrze wymieszać. Pianę z białek ubijamy z solą i cukrem na puszystą pianę.
- Na czereśnie wykładamy pianę z białek, a na nią układamy kruszonkę. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz