Pewnie wielu z nas zastanawiało się już czym uzupełnić domowe spiżarnie na zimowe dni. Ja postanowiłam przygotować sałatkę z ogórków. Jej zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Przygotowane w ten sposób ogórki idealnie pasują do obiadu.
Składniki:
- 2 kg zielonych ogórków
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki soli
- 0,5 szklanki oliwy lub oleju
- 0,5 szklanki octu
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu czarnego
- Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub w piórka. Pietruszkę drobno posiekać. Ogórki, cebulę, pietruszkę łączymy razem w misce. Dodajemy sól, mieszamy i pozostawiamy na ok. 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy sałatkę.
- Po upływie 3 godzin do warzyw dodajemy olej, ocet, cukier i pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy.
- Niewielkie słoiki napełniamy przygotowaną sałatką i szczelnie zakręcamy. Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 15-20 minut.
Nie ma to jak w zimowe południa do obiadu zjeść takie cudo ze słoika!
OdpowiedzUsuń