Strony

czwartek, 2 sierpnia 2012

Królewski jabłecznik

Analizując ten przepis zastanawiałam się dlaczego został nazwany "królewski". Przecież składniki, które są potrzebne do tego ciasta nie są wyszukane. Jednak po upieczeniu i spróbowaniu pierwsze kęsa tego ciasta już wiedziałam dlaczego tak został nazwany. Smak ma po prostu królewski. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach. Musicie go spróbować. 



Składniki:
  • kostka masła 
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 średnich jabłek
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  1. Bardzo miękkie masło dokładnie ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku. Do masy dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko łączymy by uzyskać jednolitą masę. 
  2. Większą część masy wylewam na wcześniej przygotowaną formę dokładnie wyrównując.
  3. Na tak przygotowaną powierzchnię rozkładamy utarte na tarce jabłka, oprószamy cynamonem, na wierzch kładziemy łyżką pozostałą część ciasta. Wyrównujemy powierzchnię i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Pieczemy ok.35 minut. 
  4. Zarumienione ciasto wyciągamy z piekarnika i chłodzimy. Posypujemy cukrem pudrem. 
  5. Owinięte ciasto w folię będzie świeże nawet przez 3 dni (jeśli tyle wytrzyma :) )




Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych

4 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Aż chciałoby się sięgnąć po kawałeczek... :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie każde ciasto z dodatkiem jabłek jest "królewskie" :) Ale to wygląda niesamowicie zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no no, chyba faktycznie zasłużył sobie na takie pochwały!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń