Strony

środa, 29 sierpnia 2012

Racuchy z jabłkami

Gdy nie mam pomysłu na obiad czy podwieczorek smażę racuchy. Dziś do ciasta dodałam jabłko i posmarowałam je dżemem wiśniowym. Muszę przyznać, że zniknęły z talerza bardzo szybko.



Składniki:
  • 1 duży kubek kefiru (400 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • paczka cukru waniliowego
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • łyżeczka octu
  • 1 duże jabłko
  1. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę, kefir, sól, sodę, cukier, cukier waniliowy, ocet i olejek. Wszystko razem dokładnie mieszamy by powstała masa o konsystencji śmietany. 
  2. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do masy i mieszamy.
  3. Placki smażymy na oleju lub margarynie na rumiany kolor. 
  4. Usmażone placki smarujemy dżemem.






Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych

1 komentarz:

  1. Racuchy z jabłkami to faktycznie świetna propozycja na obiad czy śniadanie. Uwielbiam je.

    OdpowiedzUsuń