Strony

niedziela, 26 sierpnia 2012

Drożdżówki ze śliwkami



Składniki na ok. 13 sztuk:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 10 dkg drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • około 15 śliwek
  • cynamon
Składniki na posypkę:
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy jajko.
  2. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Wlewamy mleko do mąki i wszystko dokładnie łączymy. Gdy ciasto klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki aż ciasto będzie elastyczne.
  3. Śliwki dzielimy na pół i pozbywamy się pestek.
  4. Z masy formujemy średniej wielkości placki, nakładamy na nie śliwki, lekko posypujemy cynamonem. Formujemy drożdżówki zlepiając ciasto. Układamy na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Odstawiamy na 40-50 minut do wyrośnięcia.
  5. Przygotowujemy posypkę: mąkę, cukier i masło razem dokładnie łączymy. 
  6. Gdy drożdżówki wyrosną smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i posypujemy posypką.
  7. Pieczemy w piekarniku w 160 stopniach C.









Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.


3 komentarze: