niedziela, 12 sierpnia 2012

Wilgotna babka

Dziś miałam ochotę na babkę. W swoim notatniku wygrzebałam prosty przepis na wilgotną babkę. Skromna ale pyszna. Idealnie nadaje się do popołudniowej kawy czy herbaty.




Składniki:

  • pół kostki margaryny
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka dżemu wiśniowego lub truskawkowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 szklanki mąki
  1. Na średnim ogniu roztapiamy margarynę, dodajemy mleko, dżem, kakao i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i chłodzimy.
  2. Mąkę mieszamy z sodą. Do ostygniętej masy dodajemy mąkę i jajko. Dokładnie mieszamy i wlewamy do formy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
  3. Babkę pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach C.
  4. Można posypać cukrem pudrem. 



Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz