Strony

piątek, 19 października 2012

Placuszki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placuszki, które dziś zrobiłam można podać na obiad lub kolację. Takie danie często robiła mi moja mama. Ich przygotowanie wymaga trochę czasu, ale nie są pracochłonne. Do sosu zamiast pieczarek można użyć innych ulubionych grzybów, które zebraliście w tym roku.






Składniki:

  • 7-8 ziemniaków
  • łyżka soli
  • jajko
  • 1 cebula
  • mąka ziemniaczana
Składniki na sos:
  • 30 dkg pieczarek
  • kostka rosołowa
  • 1/2 litra wody
  • łyżka śmietany
  • łyżka mąki pszennej
  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy ostygną przecisnąć ziemniaki przez praskę. Dodać jajko  i pokrojoną w kostkę cebulę. Dokładnie wymieszać. Dzielimy ziemniaki na cztery równie części. Jedną z nich odsuwamy i w to miejsce wsypujemy mąkę (taką ilość jaką zajmowała odłożona ćwiartka ziemniaków). Ziemniaki dokładnie łączymy z mąką aby powstała gładka masa.
  2. Z ciasta formujemy placuszki i smażymy na oleju.
  3. Kostkę rosołową rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i gotujemy do ich miękkości. Następnie dodajemy mąkę i śmietanę. Gotujemy tak długo aż sos zgęstnieje.
  4. Placuszki podajemy razem z sosem.
Formujemy placuszki

Placki smażymy na oleju


Placki podajemy z sosem pieczarkowym


Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

2 komentarze:

  1. pyszne placuszki i pyszny sos!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam takich placuszków, ale to ciekawa alternatywa dla zwykłych tłuczonych ziemniaków :)
    Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń