Strony

piątek, 11 stycznia 2013

Cytrynowy krem

Krem cytrynowy to bomba witaminy C. Idealnie nadaje się na czas grypowy. Na pewno wzmocni nasz organizm. Nadaje się do naleśników, gofrów, tostów, babeczek, jako polewa do tortów czy serników. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia.




Składniki:

  • 3 cytryny
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g masła
  1. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskami sok. Wlewamy wszystko do garnka. Dodajemy mąkę, jajka i cukier. Łączymy wszystkie składniki i stawiamy na małym ogniu. Ciągle mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło i mieszamy jeszcze przez około 3 minuty. Masa musi być gęsta.
  2. Krem przekładamy do słoika i przykrywamy folią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz