Strony

środa, 30 stycznia 2013

Penne z sosem pomidorowym



Składniki:
  • paczka makaronu penne
  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • pół paczki mieszanki chińskiej
  • 3 ząbki czosnki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 kawałki kiełbasy śląskiej
  1. Do garnka z wodą dodajemy trochę soli i gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy makaron (powinien być al dente). 
  2. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mieszankę chińską i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy wszystkie przyprawy i wrzucamy pomidory w zalewie. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy, aż sos będzie gęsty. 
  3. Do sosu na patelni wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. 
  4. Gotowy makaron przekładamy na talerz.


1 komentarz: