Strony

piątek, 13 lipca 2012

Ciasto z czereśniami pod kruszonką

Proste ciasto z czereśniami pod chrupiącą kruszonką i puszystą pianą z białek. Ja wykorzystałam czereśnie z kompotu i te prosto z drzewa. Smaczne będzie również z innymi owocami np. śliwkami.





Składniki:
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 185 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 0,5 kg czereśni ( ja dałam słoik czereśni)
na kruszonkę:
  • 185 g mąki
  • 100 g cukru
  • 110 g margaryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
na pianę z białek:
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i pokrojoną w kostkę margarynę. Dodajemy żółtka i śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy go w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni C. Blachę lub formę do tarty smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy nim formę aż po brzegi. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut aż się lekko zarumieni. Wyciągamy i studzimy.
  3. Z czereśni pozbywamy się pestek. Wykładamy je na ostudzone ciasto. Teraz robimy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem. Margarynę roztopić i mocno podgrzać. Zalać nią mąkę i dobrze wymieszać. Pianę z białek ubijamy z solą i cukrem na puszystą pianę.
  4. Na czereśnie wykładamy pianę z białek, a na nią układamy kruszonkę. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.




Wszystkie materiały zamieszczone na tej stronie podlegają ochronie praw autorskich.
Zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych lub internetowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz